Ako vybrať správne krmivo pre psa?

Ako vybrať správne krmivo pre psa?

Obsah

Pes nepotrebuje krmivom iba zaplniť žalúdok. Potrebuje z neho získať všetky potrebné živiny a energiu pre jeho optimálne zdravie. Mnohé štúdie potvrdili, že práve krmivo má najväčší vplyv na kvalitu a dĺžku života psa.

No keďže väčšina psov zožerie skoro všetko, zodpovednosť za obsah ich misky musíme prebrať my. Výber na trhu je však obrovský a takmer všetci výrobcovia o sebe tvrdia, že práve ich krmivá sú tie najlepšie.

Tak ako sa v nich zorientovať? Ukážeme vám základné body, ktoré by ste mali vždy zvážiť pri výbere správneho krmiva pre vášho psa.

Cats_(8).png

Základné delenie krmiva pre psa

Krmivo pre psa sa delí na 2 hlavné kategórie a to na suché a vlhké krmivo. Najväčší rozdiel medzi nimi je v obsahu vlhkých prísad alebo vody. Niektorí majitelia psov preferujú kŕmenie iba jedným druhom, no najbežnejšia je kombinácia oboch.  

Suché krmivo = granule

Tvorí ho približne z 90 % sušina a 10 % mokré prísady alebo voda. Je to najdostupnejšie a najpredávanejšie krmivo hlavne kvôli jeho praktickosti. Jednoducho sa skladuje, ešte ľahšie dávkuje a aj po otvorení sa tak skoro nepokazí.

Granule sa vyrábajú tromi najbežnejšími spôsobmi:

  1. a) extrudácia – zo surovej zmesi do granulovanej formy pod vysokou teplotou a tlakom.
  2. b) pečenie – varenie a sušenie surovej zmesi v peci, no pri menšej teplote a menšom tlaku než pri extrudácii.
  3. c) lisovanie – stlačenie surovín do granulovanej formy pomocou vysokého tlaku.

Lisovanie zachováva najväčší podiel použitých prírodných zložiek. Takéto granule však bývajú najdrahšie.

Cats_(9).png

Vlhké krmivo = kapsičky, vaničky a konzervy

Ich obsah tvorí asi 65-80 % mokrých prísad alebo vlhkosti a asi 20-30 % suchých prísad. Zvyčajne obsahujú viac čerstvého mäsa a vedľajších živočíšnych produktov ako granule. Po otvorení ich ale treba držať v chladničke, pretože majú menej konzervačných látok a skôr sa pokazia.

Psy majú všeobecne radšej vlhké krmivo, keďže je šťavnatejšie, chutnejšie a zároveň ich hydratuje. Býva však drahšie, najmä s prihliadnutím na potrebné denné množstvo, ktoré je v tomto prípade vyššie ako pri suchom krmivu.

Vlhké krmivo je dostupné v rôznych konzistenciách a textúrach, zatiaľ čo granula má takmer stále rovnaký tvar. Aj preto je to ideálna voľba pre vyberavých psov.

Pamlsky a odmeny pre psov

Pamlsky sú rôzne maškrty v podobe granuliek, kostičiek, sušeného mäsa, piškót a podobne. Často sú veľmi výživné, čo znamená, že pri nich nie je núdza o kalórie. Ich využitie sa preto odporúča len tak, ako už vyplýva z názvu, za odmenu. Inak hrozí, že pes priberie na váhe viac, než je nutné a zdravé.

Ako sa vymotať zo zloženia krmiva?

Chutne vyzerajúci obal a názov produktu nestačí. Aj to síce veľa napovie, ale úplná pravda sa skrýva v zložení.

Pri čítaní zloženia krmiva sa však človek neraz zapotí zo všetkých neznámych výrazov a informácií. Preto vám objasníme základy pre jednoduchšiu orientáciu.

Poradie zložiek v zložení odzrkadľuje ich zastúpenie v krmive. To, čo je v zložení ako prvé má v krmive najväčšie zastúpenie. Najdôležitejšie sú teda prvé 3-4 zložky, ktoré by mali byť uvedené ideálne aj s percentom. Tam by sa mal nachádzať čistý zdroj bielkovín.

Tie najlepšie krmivá majú na prvom mieste mäso. Zároveň majú všetky zložky rozpísané jednotlivo a celým názvom, napr. kuracie mäso, kuracia pečeň, ryža atď..

Pri lacnejších krmivách sa v zložení často stretnete so všeobecnými názvami ako vedľajšie živočíšne produkty, hrubý proteín alebo živočíšne deriváty. Za nimi sa skrýva kombinácia viacerých zložiek.

- Vedľajšie živočíšne produkty sú najmä o orgány a kosti.

- Hrubý proteín znamená zlúčenie rastlinných a živočíšnych bielkovín.

- Živočíšne deriváty sú rôzne odrezky a všetko, čo sa zvýši z výroby.

Aké zložky krmiva pes potrebuje?

Pes síce nie je striktný mäsožravec ako mačka, ale väčšinu jeho optimálnej stravy by mali tvoriť živočíšne produkty. Psy dokážu získavať živiny aj z obilnín, ovocia a zeleniny, ale tieto zložky by mali byť zastúpené v menšom pomere.  

  1. Mäso

Mäso je najlepší zdroj bielkovín, pretože je pre psa najprirodzenejšie a najstráviteľnejšie. Aspoň 30 % živočíšnych bielkovín by tak malo pochádzať z mäsa. Najrozšírenejší zdroj je kuracie mäso, kačacie, jahňacie, morčacie, králičie, hovädzie, bravčové a ryby. Obľúbená ja tiež zverina ako jeleň a diviak, ale aj menej známe druhy ako sob, kôň, bizón či klokan.  

Ak je v zložení čerstvé mäso, tak treba myslieť na to, že takéto mäso tvorí až z 80 % voda. Vysoká gramáž čerstvého mäsa nezodpovedá reálnej hmotnosti v krmive po spracovaní. Naopak taká zložka ako mäsová múčka možno neznie príťažlivo, ale v skutočnosti obsahuje viac mäsa, pretože v nej nie je žiadna hmotnosť vody.

Dôležité je tiež rozlišovať výraz, v akom je zloženie mäsa uvedené:

- kačacie mäso znamená, že je v krmive hlavným zdrojom bielkovín. Jeho hodnota môže byť pomerne vysoká, napr. 25-40%.

- s kačacím mäsom znamená, že krmivo obsahuje určité percento kačacieho mäsa, ale nie je hlavným zdrojom bielkovín. Hodnota môže byť nižšia, napr. 5-15 %.

- s kačacou príchuťou znamená, že je v krmiva dostatok mäsa len na ochutenie. Zvyčajne 1-5 %.

  1. Vedľajšie živočíšne produkty

Vnútornosti sú často ešte výživnejšie ako mäso, preto by nemali chýbať v jedálničku psa. Treba si ale dať pozor na pomer, v akom sa tieto živiny nachádzajú v krmive. Do kategórie vedľajších živočíšnych produktov totiž môže spadať aj odpad, ktorý sa zvýši z výroby pre ľudskú konzumáciu ako perie, blany, pazúry, kosti a pod. 

  1. Zdravé tuky

Aj pri tukoch platí, že pes najlepšie využije a strávi tuky zo živočíšnych zdrojov ako je napr. rybí olej. Tuky sú vynikajúcim zdrojom esenciálnych omega 3 a 6 mastných kyselín.

Podporujú fungovanie biologických procesov v tele, prospievajú koži, vnútorným orgánom a rozpúšťajú sa v nich vitamíny.

Taktiež sú zdrojom energie a v porovnaní s bielkovinami a sacharidmi až dvojnásobným.

  1. Sacharidy

Sacharidy ako ryža, zemiaky, ovocie a podobne sú výborným zdrojom energie. Zároveň obsahujú vlákninu, ktorá podporuje správnu funkciu čriev a dodáva pocit sýtosti.

Mnohí majitelia psov sa striktne vyhýbajú obilninám, ale nie vždy je to najlepšie riešenie. Ak pes vyslovene nemá alergiu na obilniny, tak dokážu byť dobrým zdrojom živín. Najmä obilniny ako ovos, jačmeň, bulgur.  

  1. Vitamíny a minerály

Prirodzeným zdrojom minerálov je zelenina a byliny. Kvalitné krmivá však zvyknú obsahovať aj samostatné minerály v chelátovej podobe. Vitamíny podporujú metabolizmus a minerály pomáhajú budovať kosti a tkanivá.

Cats_(10).png

Na aké zložky krmiva si dať pozor?

  1. Lepok a sója

Obilniny obsahujúce lepok ako pšenica alebo samotná sója sú pre psa v podstate nevyužiteľné, keďže ich tráviacim traktom vyslovene iba prejdú. Pes ich nedokáže stráviť a ich konzumácia mu môže spôsobiť tráviace problémy.

  1. Celulóza

Slúži ako zdroj vlákniny, ale vyrába sa z dreva a pre psa je takmer nevyužiteľná. 

  1. Umelé konzervanty

Problémy s trávením zvykne spôsobovať priveľa umelých (anorganických) konzervačných látok. Zvyčajne sú to nestráviteľné látky, preto by ich podiel v krmive mal byť čo najmenší.

  1. Opätovné zložky prísad

Niektoré zložky – najčastejšie rastlinného pôvodu sú uvedené viackrát samostatne, hoci ide o tú istú zložku. Napr. kukuričné vločky, kukuričná múčka a mletá kukurica, aj keď ide stále o kukuricu. Takto sa umelo zníži ich podiel v zložení na úkor výživnejších zložiek.

  1. Nešpecifikované oleje a tuky

Spozornite, keď sú tieto zložky v zložení nešpecifikované. Často sa za nimi skrývajú náhrady tukov a olejov ako palmový olej, ktorý je pre organizmus psa nevyužiteľný.

Ako vybrať správne krmivo pre psa?

3 najdôležitejšie faktory pri ktorých by mal výber začínať je:

- životné štádium psa

- plemeno psa

- špecifické potreby.

1. Krmivá podľa životného štádia psa:

Výživové potreby sa menia v každom štádiu života psa, preto treba rozlišovať, či ide o šteňa, dospelého psa alebo seniora.

Krmivo pre šteňa

Psík je šteňaťom do jeho 12-24 mesiacov a počas tohto obdobia potrebuje krmivo zamerané na zdravý vývoj. Práve na to je určené krmivo pre šteňatá. Obsahuje viac kalórií s vyšším obsahom bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov.

Pre šteňa je ideálny základ kvalitná granulovaná strava, pretože obsahuje všetko, čo potrebuje na rast.

Krmivo pre šteňatá je však dôležité podávať iba počas prvých 12 mesiacov života. Pri veľkých plemenách maximálne do 24 mesiacov života. Potom prechádza psík do dospelosti a jeho výživové potreby sa menia.

Krmivo pre dospelé psy

Dospelý pes prechádza do tzv. udržiavacieho režimu. Úlohou krmiva je potom udržať zdravý príjem živín a zároveň zdravú váhu psa. Všeobecne je dobrou voľbou komplexné a vyvážené krmivo. Pri aktívnych psoch je zase vhodné krmivo s vyššou koncentráciou bielkovín, vitamínov a minerálov.

Krmivo pre staršie psy – seniorov

Pes sa stáva seniorom približne medzi 7-9 rokom jeho života, v závislosti od plemena. Staršie psy sú pravdepodobne menej aktívne a potrebujú viac odpočinku. Oproti dospelosti sa všeobecne znižuje ich aktivita a energia až o 20 %.

Potrebujú teda ľahké, menej kalorické krmivo a dostatok tekutín. Na to sa odporúčajú konzervy a kapsičky. Zároveň treba dbať na prípadné ochorenia alebo obezitu a vždy tomu prispôsobiť stravu.

Ak by ste kŕmili staršieho psa krmivom určeným pre šteniatka, tak tým iba podporíte jeho priberanie na váhe.

2. Krmivá podľa plemena psa:

Rovnako dôležité je rozlišovať, či ide o:

- malé plemeno

- stredné plemeno

- veľké plemeno

- obrie plemeno.

Každé plemeno má totiž iné potreby a iné zdravotné riziká, na ktoré je náchylné. Správne vybrané krmivo to všetko zohľadňuje. Napr. malé plemená zvyknú mať problémy s alergiami, zatiaľ čo veľké s pohybovým aparátom.

Cats_(11).png

3. Krmivá podľa špecifických potrieb psov:

Ak má pes zdravotné problémy alebo iné potreby, krmivo by ich malo zohľadňovať. Presne na to sú určené špecifické krmivá. Medzi najrozšírenejšie patria tieto:

Prémiové a superprémiové krmivo

Sú to najkvalitnejšie rady krmív a vo väčšine sa vyrábajú iba z prírodných zložiek. Obsahujú vysoký podiel živočíšnych bielkovín, vitamínov a minerálov, aby psovi zabezpečili naozaj komplexnú výživu. 

Krmivo pre obézne psy

Ich denná dávka obsahuje menej kalórií, aby psa zasýtili, ale zároveň regulovali jeho váhu.

Bezobilninové krmivo

Prémiové značky krmív potláčajú obilniny v prospech výživnejších ingrediencií, no samozrejme s tým rastie aj ich cena. No znova, ak pes nemá alergiu na obilniny, nie je potrebné sa im vyhýbať.

Holistické krmivo

Je zamerané nielen na fyzický stav psa, ale aj jeho duševnú pohodu. Vyrába sa z kvalitných a ľahko stráviteľných prírodných zdrojov. Najčastejšie z mäsa zvierat, ktoré boli chované v priaznivých podmienkach.  

Hypoalergénne krmivo

Neobsahuje žiadne bežné alergény, ktoré zvyknú psom spôsobovať ťažkosti.

Veterinárne diéty

Sú špeciálne krmivá navrhnuté presne na mieru pre psov so zdravotnými problémami. Vyvíjajú ich veterinári s cieľom prevencie a liečby.

Krmivo pre kastrovaných psov

Po kastrácii sa spomaľuje metabolizmus psa o cca 30 %, preto je dobré tomu prispôsobiť špeciálne upravené krmivo.

Ako správne kŕmiť psa?

Ak sa rozhodnete pre určitú značku krmiva, tak je dobré pri nej chvíľu ostať. Krmivo sa neodporúča meniť príliš často, pretože tráviaci systém psa potrebuje čas, aby sa prispôsobil novej strave. Ideálny čas na obmenu je každých 3-6 mesiacov.

Samozrejme je dôležité aj to, či psovi krmivo chutí. Ak ho dlhodobo odmieta žrať, tak nechoďte hlavou proti múru a radšej prejdite na iné krmivo.

Majte tiež na pamäti, že 90 % stravy psa by malo tvoriť komplexné krmivo. Pri zvyšných 10 % je priestor na pamlsky.

Aké je správne dávkovanie krmiva?

Často sa stáva, že majitelia svojich psov prekrmujú, lebo nemajú prehľad o presnej dennej dávke. Zároveň krmivo dávkujú od oka, kedy sa zvykne dať o niečo viac, než je potrebné. 

Na začiatok je teda dôležité poznať hmotnosť svojho psa. Podľa hmotnosti zistíte odporúčanú dennú dávku, ktorá je vždy uvedená na obale krmiva. V prípade kombinácie suchého a vlhkého krmiva sú výpočty trochu zložitejšie, preto sa vtedy odporúča poradiť s veterinárom.

Dennú dávku krmiva je vždy dobré odvážiť a nechať si drobnú rezervu na prípadné pamlsky a rôzne zvyšky jedál z kuchyne.

To, či má váš pes ideálnu váhu zistíte ľahko dotykom. Ideálna váha je taká, keď na dotyk mierne cítite, ale nevidíte posledné rebrá psa.

Aký je správny čas kŕmenia

Čas kŕmenia je flexibilný. Je na vás, ako psovi jeho denný príjem rozložíte. No ak si raz určíte čas kŕmenia, tak ho dodržujte. Psy milujú dôslednosť a rýchlo sa naučia na časy, kedy dostávajú nažrať.

Väčšinou sa odporúča kŕmiť dvakrát denne a to ráno a večer. Pri niektorých plemenách, ktoré sú náchylnejšie na nadúvanie a tráviace ťažkosti sa však odporúča podávať viacero menších porcií denne.

Ako na zmenu krmiva

Krmivo sa neodporúča meniť zo dňa na deň. Ideálne je začať postupne pridávať nové krmivo až kým ním úplne nenahradíte to staré.

Najjednoduchšie je deň-dva kŕmiť zo 75 % starým krmivom a z 25 % novým. Následne sa na deň-dva odporúča pomer dorovnať na 50/50. A tie ďalšie dni otočiť, teda 75 % nového krmiva a 25 % starého. Na konci cyklu už môžete krmivo na 100 % nahradiť novým.

Taktiež platí, že čím je krmivo podobnejšie, tým menej času stačí na zmenu.

Overené rady pri výbere správneho krmiva pre psa

  1. Výber správneho krmiva je vysoko individuálna záležitosť, preto neexistuje ideálne krmivo pre všetkých psov. Ak jeden psík odmieta určitú značku, iný si ju možno zamiluje. Urobte si vlastný prehľad a rozhodujte sa podľa faktov, nie len podľa reklamy. 
  2. Nepozerajte len na cenu. Pes potrebuje žrať celý život, preto je najdôležitejšia udržateľnosť. Čo z toho, že ušetríte zopár eur na najlacnejších krmivách, keď sa následne psíkovi zhorší zdravotný stav, získa alergiu alebo intoleranciu? Na následnú liečbu následne miniete podstatne viac. Prevencia je vždy lacnejšia než samotná liečba. Na prvom mieste by mal byť výber správneho krmiva podľa zamerania a zloženia. Až potom je na rade cena.  
  1. Pri novom krmive skúste najprv menšie balenie, aby ste zistili, či psovi chutí a nespôsobuje mu tráviace problémy. Neznášanlivosť tráviaceho traktu sa niekedy prejaví až po niekoľkých dňoch či týždňoch.

Následne sa oplatí kupovať veľké balenia, ktoré sú v prepočte cenovo najvýhodnejšie. Zároveň sú podstatne ekologickejšie, keďže zanechávajú menšiu ekologickú stopu a menej obalového materiálu.