Ako vybrať správnu mačaciu toaletu a ušetriť si starosti?

Ako vybrať správnu mačaciu toaletu a ušetriť si starosti?

Obsah

Toaleta je prvá vec, ktorú musíte mačke zabezpečiť. Ako sa ale zorientovať v širokej ponuke? Poradíme vám ako vybrať tú správnu. 

Prečo je mačacia toaleta tak dôležitá?

Mačky majú prirodzený inštinkt zahrabávať svoj moč a výkaly, aby zakryli ich zápach. Tento vrodený reflex sa začína prejavovať už od 30 dní po narodení. Doma teda mačku netreba na toaletu učiť. Stačí jej len toaletu s podstielkou pripraviť a ona pochopí, čo robiť.

Bez toalety by mačka vykonala svoju potrebu tak či tak, ale to by sa vám zrejme nepáčilo. 

Na čo myslieť pri výbere toalety pre mačku?

Odporúča sa mať jednu toaletu pre každú mačku. Ak máte viac mačiek, zabezpečte viac toaliet, pretože mačky sú čistotné a teritoriálne zvieratá. Keď je toaleta viackrát použitá, niektoré mačky ju môžu odmietnuť, najmä tie menej dominantné.

Toaleta by mala byť približne 1,5-krát dlhšia než dĺžka mačky od nosa po chvost a dostatočne široká. Mačky potrebujú priestor, aby sa v toalete pohodlne otáčali, takže sa vyhnite príliš malým modelom.

Veľkosť toalety by mala zodpovedať aj veľkosti plemena. Napríklad mainská mývalia mačka potrebuje väčšiu toaletu než bristká modrá mačka.

Na trhu existuje 5 hlavných typov mačacích toaliet, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami.

1. Otvorená mačacia toaleta

Otvorený záchod je všeobecne najrozšírenejší model. Väčšinou sa vyrába v tvare obdĺžnikovej, oválnej alebo rohovej vaničky. 

Pre mačku je najväčšou výhodou jednoduchý prístup a stále vetranie. Pre nás majiteľov to však môže byť nevýhoda.

Z otvorenej toalety môže mačka roznášať podstielku von či už hrabaním alebo na labkách. Zároveň pre nás môže byť intenzívnejší zápach z toalety. 

otvorena_toaleta_pre_macku.jpg

Otvorená toaleta je ideálna najmä pre mačiatka a staršie mačky, ktoré potrebujú nižšiu toaletu pre jednoduchý vstup. Ak mačka intenzívne hrabe, tak siahnite po modeli s vyvýšeními stenami.   

Do otvorenej toalety je vhodné použiť silikátovú podstielku.

2. Krytá mačacia toaleta

Krytá toaleta má otvor so závesnými dvierkami, ktoré sa za mačkou automaticky zatvoria. Tento typ toalety poskytuje mačke súkromie a zabraňuje šíreniu zápachu a podstielky mimo toaletu.

Vyžaduje si však častejšie čistenie, aby sa predišlo hromadeniu zápachu vnútri, čo môže mačku odradiť od používania. Niektoré mačky môžu túto toaletu odmietať, pretože sa v nej cítia zraniteľné a nemajú prehľad o svojom okolí.

kryta_toaleta_pre_macku.jpg

Krytá toaleta je vhodná najmä pre menej poriadkumilovné mačky a mladé mačky, ktoré si na ňu ľahšie zvyknú.

Do krytej toalety je vhodné použiť pieskovú alebo prírodnú peletovú podstielku

3. Box s horným otvorom, hop-in

Táto toaleta je veľmi obľúbená, pretože je uzavretá zo všetkých strán okrem vrchu. To pomáha zabrániť roznášaniu podstielky mimo toaletu a je výbornou alternatívou pre mačky, ktoré odmietajú kryté toalety.

Mačka však musí vyskočiť na vrchný otvor, čo nemusí byť vhodné pre staršie mačky alebo mačky s fyzickými obmedzeniami či nadváhou.

hop-in_toaleta_pre_macku.jpg

Do krytej toalety je vhodné použiť pieskovú alebo prírodnú peletovú podstielku

4. Automatická samočistiaca toaleta

Automatická toaleta sa postará o vyčistenie po každom použití. Používa tlakový senzor alebo infračervené svetlo, aby zistila, kedy mačka opustí toaletu. Potom preoseje podstielku a zozbiera odpad do uzavretej nádoby.

Hlavnou výhodou je nízka údržba. Stačí len pravidelne dopĺňať podstielku a vyhadzovať odpad.

Je ideálna pre ľudí, ktorí sú často mimo domu a nemajú čas na každodenné čistenie toalety. Je tiež vhodná pre staršie mačky, ktoré už majú menej energie. 

automaticka_toaleta_pre_macku.jpg

Nevýhodou môžu byť zvuky a pohyby mechanizmu, ktorých sa môžu niektoré mačky báť. 

Do automatickej toalety sa používa špeciálna podstielka z absorpčných kryštálov. 

5. Toaleta v skrinke

Toaleta v skrinke kombinuje funkčnosť s estetikou. Mačacia toaleta je umiestnená v skrini, zvyčajne s prístupom z boku. Tým sa minimalizuje zápach a zabráni sa roznášaniu podstielky po domácnosti.

skrinka_s_macacou_toaletou.jpg

Skrinka zároveň poskytuje dostatok miesta na uskladnenie mačacích potrieb, ako je napríklad náhradná podstielka.

Do toalety v skrinke sa hodí každý typ podstielky

Ako na zmenu toalety?

Pri zmene toalety buďte trpezliví, ak mačka neprejavuje okamžitý záujem o novú toaletu. Mačky sú citlivé na zmeny a môže trvať až 7 dní, kým si na novú toaletu zvyknú.

Počas tejto doby nechajte mačke k dispozícii obidve toalety – starú aj novú. Keď začne používať novú toaletu, môžete starú odložiť.