Aký typ plotov a ohrád zvoliť pre vašu záhradu?

Aký typ plotov a ohrád zvoliť pre vašu záhradu?

Obsah

Okrem pestovania kvetov, zeleniny a ovocia je dôležité aj to, ako svoju záhradu ohradíme. Ploty a ohrady nie sú len praktickým prvkom záhrady, ale aj jej vizuálnym a estetickým doplnkom. 

Vybrať ten správny typ nie je vždy jednoduché, pretože musíme zvážiť viacero faktorov: od účelu, cez materiál, až po vplyv na celkový vzhľad záhrady. V tomto blogu vám poradíme, ako na to.

Prečo potrebujeme ploty a ohrady?

Ploty a ohrady majú v záhrade niekoľko kľúčových úloh. Chránia ju pred divokými zvieratami a vandalmi, ktorí by mohli poškodiť rastliny alebo zeleninu, a zároveň poskytujú súkromie pred zvedavými očami. 

Okrem toho pomáhajú vytýčiť hranice vášho pozemku a pridávajú estetický rozmer exteriéru vášho domu. Niekedy slúžia aj ako podpora pre rastliny alebo rozdelenie záhrady na jednotlivé časti.

Dekoratívne obruby do záhrady

Dekoratívne obruby do záhrady pridávajú nielen estetický rozmer, ale umožňujú jednoduchšie oddelenie rôznych častí záhrady. Vďaka ním udržíte rastúcu trávu pod kontrolou. 

To umožňuje aj jednoduchšie a precíznejšie kosenie záhrady a zabezpečuje to aj kvalitnú starostlivosť o kvety

Dekoratívne obruby dokážu efektívne vyzdobiť takmer akúkoľvek oblasť. Rovnako ich funkčnosť spočíva aj vo formovaní chodníka a odolajú aj poveternostným podmienkam. 

Ako sa zorientovať v druhoch oplotenia

Výber správneho materiálu je základom. Drevo je tradičná a dobrá voľba, kov zase ponúka dlhú životnosť a minimálnu údržbu, plastové ploty sú cenovo dostupné a ľahko sa udržiavajú, zatiaľ čo živé ploty pridávajú záhrade zeleň a prírodný vzhľad, avšak sú náročné na údržbu, pri ktorej sa vašim neoddeliteľným spoločníkom stanú rôzne funkčné náradia pre úpravu živých plotov.

Výška a dizajn by mali korešpondovať s účelom plotu a súladom s celkovým dizajnom záhrady. 

Nezabudnite zvážiť aj trvanlivosť a údržbu vybraného materiálu, ako aj miestne predpisy týkajúce sa ohradenia. Rozhodnutie medzi DIY montážou a profesionálnou inštaláciou závisí od vašich schopností a rozpočtu.

Pletivá na ohradenie záhrady

Pri výbere ohradenia pre záhradu je dôležité porozumieť rozdielom medzi plastovými, kovovými a poplastovanými kovovými pletivami, ako aj ich špecifickými charakteristikami, ktoré ich odlišujú od iných typov plotov. 

Tieto rozdiely vám pomôžu určiť, ktorý typ ohrady najlepšie vyhovuje vašim potrebám a estetickým preferenciám.

Plastové pletivá

Plastové pletivá sú navrhnuté tak, aby poskytovali odolnosť voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu bez potreby pravidelnej údržby, no sú menej odolné. 

Sú ľahké, čo uľahčuje ich inštaláciu, a sú dostupné v rôznych farbách, ako je napríklad zelená, ktorá sa prirodzene hodí do záhradného prostredia. Plastové pletivá sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ekonomické a dlhotrvajúce riešenie s minimálnou údržbou.

Kovové pletivá

Kovové pletivá so zinkovou úpravou, na druhej strane, ponúkajú vysokú úroveň pevnosti a odolnosti, čo je ideálne pre oblasti, kde je potrebná vyššia ochrana proti prerazeniu alebo prelomeniu. Neodolávajú však tak dobre poveternostným vplyvom. 

Existujú aj kovové pletivá, ktoré sú pokryté vrstvou PVC pre zvýšenú odolnosť voči korózii a dlhšiu životnosť. Rovnako sú nenáročné na údržbu a nie je potrebné ich natierať dokonca vôbec. 

Táto kombinácia materiálov zaisťuje, že kovové pletivá zostanú esteticky príťažlivé a funkčné po mnoho rokov. Sú vhodné pre záhradkárov, ktorí preferujú trvanlivosť a bezpečnosť.

Rozdiely medzi plastovými a kovovými pletivami

Hlavným rozdielom medzi plastovými a kovovými pletivami je ich materiálová kompozícia a tým spojená odolnosť, pevnosť a estetika. 

Plastové pletivá ponúkajú veľkú variabilitu vo farbách a sú odolné voči korózii bez ďalšej úpravy, čo ich robí vhodnými pre menej náročné aplikácie. Kovové pletivá, zosilnené PVC vrstvou, sú zase odolnejšie a bezpečnejšie, čo ich predurčuje na použitie v oblastiach vyžadujúcich vyššiu ochranu.

Každý typ ohrady má svoje špecifické využitie. 

Ochranné ploty, ako napríklad ostnaté ploty, zabraňujú vstupu zvierat a nežiaducim návštevníkom. 

Funkčné ploty môžu podporovať rast rastlín alebo deliť záhradu na menšie sekcie. 

Živé ploty ponúkajú súkromie a pridávajú zelený element do vašej záhrady.

Výber správneho plota alebo ohrady môže značne ovplyvniť vzhľad a funkčnosť vašej záhrady. Dôležité je, aby ste si pred rozhodnutím urobili dostatočný prieskum a zvážili všetky možnosti.

Pre ďalšiu inšpiráciu a praktické rady neváhajte navštíviť náš blog.