Bazén vo vašej záhrade: príslušenstvo, ktoré nesmie chýbať

Bazén vo vašej záhrade: príslušenstvo, ktoré nesmie chýbať

Obsah

Leto je obdobím, kedy si môžeme naplno užívať čas strávený vonku. Pre mnohých z nás je bazén v záhrade synonymom dokonalého relaxu a zábavy. 

Aby ste však mohli svoj bazén využívať na maximum, je dôležité mať k nemu správne príslušenstvo. V tomto blogu sa zameriame na najdôležitejšie prvky, ktoré by vám nemali chýbať.

 

Zakrývacie plachty: ochrana a údržba v jednom

Zakrývacie plachty patria medzi najžiadanejšie príslušenstvo pre bazény, a to z dobrého dôvodu. Plachty chránia vodu pred nečistotami, ako sú listy, hmyz či prach, čím výrazne znižujú potrebu čistenia

Okrem toho pomáhajú udržať teplotu vody a zabraňujú nadmernému odparovaniu a taktiež znižujú tvorbu rias, čo je dôležité najmä počas horúcich dní. 

Pri výbere plachty je dôležité zvoliť správnu veľkosť a materiál. Kvalitné plachty sú vyrobené z odolného a UV stabilizovaného materiálu, ktorý zaručí dlhú životnosť. Poznáme aj také zakrývacie plachty, ktoré dokážu mierne prihriať vodu v bazéne.

plachta-bestway-flowclear-58106-bazenova-300x201-m.jpg

Náplne do filtrácií: kľúč k čistej vode

Krištáľovo čistá voda je snom každého majiteľa bazéna. Dosiahnuť ju však nie je možné bez správnej filtrácie. 

Filtračné systémy pomáhajú odstrániť nečistoty a baktérie z vody, čím zabezpečujú jej čistotu a bezpečnosť. Najčastejšie používané náplne do filtrácií sú piesok, zeolit a kartuše.

  • Pieskové filtry sú jedným z najúčinnejších spôsobov filtrácie vody. Piesok zachytáva nečistoty a baktérie, pričom sa odporúča jeho častá výmena.
  • Zeolitové filtry ponúkajú ešte vyššiu úroveň čistenia vďaka svojej mikroporéznej štruktúre, ktorá zachytáva aj tie najmenšie častice.
  • Kartušové filtry sú vhodné pre menšie bazény. Kartuše sa jednoducho vymieňajú a pravidelná údržba je kľúčom k ich efektívnosti.

filtrační_kuličky.jpg

Sieťky: rýchla pomoc pri každodennom čistení

Aj napriek použitiu zakrývacích plachiet a filtrácií sa môže stať, že do bazéna spadnú nečistoty. 

Sieťky sú preto nepostrádateľným nástrojom pre každého majiteľa bazéna. Pomocou sieťok jednoducho a rýchlo odstránite plávajúce listy, hmyz a iné nečistoty z povrchu vody.

Existujú rôzne typy sieťok, od ručných po teleskopické, ktoré vám umožnia dosiahnuť aj do najvzdialenejších kútov bazéna.

sietka-strend-pro-pool-1317-na-listie-bez-tyce-hd-ezclip-bazenova.jpg

Kartuše: základ pre čistú filtráciu

Kartuše sú srdcom mnohých filtračných systémov, najmä pre menšie a stredne veľké bazény, no najčastejšie sa používajú pri vírivkách

Kvalitná kartuša je schopná zachytiť aj tie najjemnejšie nečistoty, čo zabezpečí čistú a priezračnú vodu. Kartuše je potrebné pravidelne čistiť a podľa potreby meniť, aby zabezpečili optimálnu funkčnosť filtračného systému.

filter-strend-pro-pool-cartridge-bestway-vi-kartusovy-bazenovy.jpg

Vírivky: štýlový a relaxačný prvok v záhrade

Vírivky predstavujú ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú pridať štýlový a relaxačný prvok do svojej záhrady. Oproti bazénom tak zaberajú menšiu plochu, čo umožňuje prispôsobiť ich akémukoľvek exteriéru. 

Vírivky ponúkajú širokú škálu funkcií vrátane masážnych trysiek, nastaviteľných teplôt vody a samostatných filtračných systémov, čo z nich robí nielen príjemný relaxačný zážitok, ale aj praktický a efektívny doplnok na vašu záhradu. 

Keďže sa pri vírivkách stretávame s vyššou teplotou vody ako v bazénoch, tak sú obzvlášť náchylné na nečistotu a tvorbu rias. Preto odporúčame používať aj chémiu pri čistení vody vo vírivkách a častejšiu výmenu filtračnej kartuše.

virivka-mspa-bergen-6-osob-930-lit-204x070-cm.jpg

Chemické prostriedky: základná údržba vody

Je dôležité zdôrazniť, že správna údržba vody je nevyhnutná a to vieme dosiahnúť za pomoci chémie určenej pre bazény a vírivky

K základnej údržbe patria chlórové tablety, pH regulátory a algicídy. Tieto prostriedky pomáhajú udržiavať vodu čistú a bezpečnú pre kúpanie.

chlor-chemoform-0513-oxi-chlor-shock-granulat-1-kg.jpg

Pre dokonalý zážitok z vášho bazéna je dôležité investovať do kvalitného príslušenstva. Správne zvolené náplne do filtrácií, zakrývacie plachty, sieťky a kartuše vám ušetria čas aj peniaze na údržbu a zabezpečia, že voda vo vašom bazéne bude vždy čistá a pripravená na použitie.

Pre viac tipov a rád navštívte náš blog na abc-zoo.sk.