Je silikátová podstielka pre mačku správna voľba?

Je silikátová podstielka pre mačku správna voľba?

Obsah

Ste unavení z každodenného upratovania mačacieho záchodu? Predstavte si podstielku, ktorá dokáže vydržať mesiac bez výmeny. Zároveň má jednu z najvyšších schopností pohlcovania vhlkosti a pachu.

Silikátová podstielka ponúka výrazne dlhšiu životnosť ako tradičné pieskové podstielky. Je trendom posledných rokov a možno je tou správnou voľbou aj pre vás. 

Ako funguje silikátová podstielka pre mačku?

Silikátová podstielka vzniká z kremičitanu sodného, ktorý sa zohrievaním spracováva na pórovité kryštáliky v tvare drobných granúl. Tieto kryštáliky zabezpečujú vysokú absorpčnú schopnosť spolu s účinnou neutralizáciou pachov. 

Keď príde tekutina do kontaktu so silikátovou podstielkou, kryštáliky ju absorbujú a pohltia aj amoniak z moču, čím eliminujú zápach. Väčšina vlhkosti sa následne odparí.Pevný odpad kryštáliky vysušia, čím rovnako minimalizujú jeho zápach.

Na rozdiel od pieskových podstielok sa silikátová podstielka nezhlukuje, ale po dosiahnutí maximálnej absorpcie kryštáliky zmenia farbu. To signalizuje, že podstielku je potrebné vymeniť.

silikatova_podstielka_pre_macky_caliopsis.jpg

Výhody silikátových podstielok pre mačky

1. Vysoká absorpčná schopnosť.

Silikátová podstielka dokáže absorbovať až 40% svojej hmotnosti v tekutine. To ju robí jednou z najúčinnejších podstielok na trhu.

2. Dlhá životnosť.

Pri objeme 2-4 kg silikátovej podstielky a jednej mačke v domácnosti môže byť podstielka účinná až 30 dní. To je podstatne menší objem, aký by ste za 30 dní spotrebovali pri pieskovej podstielke.

3. Kontrola zápachu.

Vďaka vysokej absorpcii zachytáva do svojich mikroskopických pórov aj zapáchajúce častice, čím bráni ich šíreniu do ovzdušia.

4. Jednoduchá údržba.

Silikátovú podstielku stačí raz denne premiešať, aby sa moč nezhromaždoval na dne a zároveň odstrániť tuhý odpad. Celú podstielku je potrebné vymeniť až keď väčšina granúl zmení farbu. Zvyčajne sa odporúča rozmedzie 14-30 dní.

5. Ľahká váha. 

Silikátová podstielka je ľahšia než piesková podstielka, čo uľahčuje jej manipuláciu.

6. Odolnosť voči plesniam.

Vďaka svojej anorganickej štruktúre je silikátová podstielka odolná voči plesniam a baktériám.

7. Netoxická pri vdychovaní prachu. 

Na rozdiel od pieskovej podstielky je silikátová podstielka bezpečná pri vdychovaní prachu, pretože neobsahuje škodlivý kryštalický kremík. Je vyrobená z netoxického amorfného kremíka.

silikatova_podstielka_pre_macky_huhubamboo.jpg

Nevýhody silikátových podstielok pre mačky

1. Drsná textúra.

Niektorým mačkám môže prekážať drsnejší povrch kryštálikov pod labkami. Na trhu sú však dostupné aj silikátové podstielky s jemnejšou textúrou.

2. Nezhlukuje sa. 

Silikátová podstielka sa oproti tým pieskovým nezhlukuje do hrudiek. To znamená, že je potrebné ju aspoň raz denne premiešať, aby sa zachovala jej účinnosť.

3. Nie je ekologická. 

Je vyrobená z anorganického minerálu, ktorý sa nedá kompostovať ani spláchnuť do záchoda, pretože sa nerozloží. Po použití musí byť spracovaná na skládke.

4. Vyššia cena.

Silikátová podstielka je na začiatku drahšia, ale jej dlhá životnosť môže celkovo viesť k podobným nákladom v porovnaní s pieskovou podstielkou.

silikatova_podstielka_pre_macky_magic_litter.jpg

Ako prejsť na silikátovú podstielku? 

Zmena podstielky pre mačky je niekedy náročná, ale ak dodržíte niekoľko jednoduchých krokov, môže prechod prebehnúť hladko.

1. Začnite s neparfumovanou alebo prírodne voňajúcou podstielkou. Mačky majú citlivý čuch a silné vône ich môžu odradiť. 

2. Vyberte jemnejšiu textúru. Jemná textúra podstielky zlepší komfort mačacích labiek.

3. Zvoľte bezfarebnú podstielku. Takto ľahšie uvidíte moč a skontrolujete, či mačka podstielku používa. Bezfarebná podstielka tiež pomôže odhaliť zdravotné problémy, ako je krv v moči.

4. V prvých dňoch nechajte mačke aj záchodik so starou podstielkou, aby sa mohla postupne zoznamovať s novou silikátovou podstielkou. Mačky totiž nie sú naklonené rýchlym zmenám.