Kupujete si šteniatko? Nerobte to v návale emócií!

Kupujete si šteniatko? Nerobte to v návale emócií!

Obsah

Kúpime si šteniatko, veď je také rozkošné a prítulné, nie? Áno, ale! Realita je ďaleko zložitejšia a ak sa vopred nepripravíte, ľahko vás vyvedie z rovnováhy. Najsmutnejším ukazovateľom nepripravenosti sú každoročne preplnené útulky po Vianociach.

Nezabúdajte, že šteniatko je v prvom rade živý tvor a nie hračka. Na začiatku vás naozaj otestuje, ale s dávkou trpezlivosti a dostatočnou prípravou to zvládnete. 

Potom sa dočkáte vytúženej radosti a nekonečnej lásky, ktorú vám psík dá. 

1. Pred kúpou sa uistite, že ste na šteniatko pripravení

Každý psík má svoju osobnosť a tú vo veľkej miere formuje jeho plemeno. Pred kúpou sa teda nerozhodujte len podľa oka, ale zvážte aj to, aký typ plemena sa k vám hodí. Či je to malé, stredné, veľké plemeno a berte v úvahu aj jeho povahový typ.

Napríklad ochranársky, hravý, spoločenský, pokojný a podobne. Ak si kúpite hravého psíka, tak sa neskôr nečudujte, že stále niečo vyvádza a neposedí na mieste. 

Najprv si naštudujte, čo môžete od daného plemena očakávať. Potom si zrátajte odhadované každomesačné náklady na krmivo podľa vybraného plemena psa. Základ tvoria granule pre psykonzervy. No nevynechajte ani potrebné položky ako sú pelech, hračky, postroj, vodítko a podobne. Počítajte aj s účtami za veterinára, najmä pri povinnom začipovaní a očkovaní. 

Psy sú spoločenské tvory a nerobí im dobre, keď sú osamote dlhšie ako niekoľko hodín. Staršie psy si na zopár hodín osamote zvyknú, ale šteniatka nie. Šteniatka potrebujú takmer stálu spoločnosť.

Viete, kto sa o psíka postará, keď nebudete doma? Kto s ním zostane, keď budú všetci v práci, v škole alebo keď budete na dovolenke?

Nehovoriac o pravidelnom venčení. Nechajte šteniatko samé doma niekoľko hodín a po návrate uvidíte, koľko „prekvapení“ vám dokáže vyrobiť. 

Pred kúpou šteniatka si musíte byť úplne istí, že ste schopní zabezpečiť jeho potreby na celý život. Finančne, ale aj časovo vašou pozornosťou.  

2. Po kúpe šteniatka je najdôležitejšia trpezlivosť

Šteniatko sa veľmi nelíši od batoľaťa. Nenosí síce plienku, dokáže chodiť a má ostré zúbky, ale tiež často vykonáva potrebu, veľa šteká, všetko hryzie a potrebuje 24 hodinový dozor. Naozaj. Spustíte z neho na chvíľu oči a razom hryzie obľúbený vankúš alebo značkuje podlahu. Šteniatko je klbko nahromadenej energie, preto je jeho správanie často nepredvídateľné. 

Počas prvých týždňov je dôležité, aby ste mali trpezlivosť, pretože je na vás, aby ste ho naučili základným návykom a správaniu. Nevyhnete sa tomu, aby šteniatko nevykonalo potrebu vnútri, ale netrestajte ho za to. Radšej ho motivujte odmenou.

Sledujte signály, kedy sa chystá vykonať potrebu a vtedy ho rýchlo zoberte von. Následne mu dajte odmenu v podobe pamlsku. Dajte mu ju tiež zakaždým, keď sa poslušne „vypýta“ von. 

Psík si to rýchlo spojí a pochopí, že potreba sa vykonáva vonku. Postupne sa vám to naučí dať najavo včas. 

Pripravte sa aj na to, že zrejme prídete o nejaký kúsok obuvi a možno si to odskáče čokoľvek, čo príde šteniatku do cesty. Šteniatko hryzie všetko a potrebuje hrýzť, preto mu kúpte dostatok hračiek, aby ho nelákala sedačka. Aj tu platí, že lepšou voľbou je metóda odmeny a nie trestu.

Čím viac sa mu budete venovať a čím viac ho vybláznite, tým menej príležitosti mu ostane na neplechu. 

3. S tréningom nezaháľajte a začnite hneď

Nie darmo sa hovorí, že čo sa za mladi naučíš, neskôr akoby si našiel. Psíka naučíte základom správania najrýchlejšie vtedy, kým je ešte šteňa. Venujte mu čo najviac času od malička a uvidíte, že sa vám to po jeho dospievaní vráti aj s úrokmi. 

Od začiatku ale musí byť jasné, kto je tu pánom. Pes rozumie hierarchii svorky a preto je dôležité, aby ste boli jasne na čele. Ak ho príliš rozmaznáte, tak si koledujete o problém, pretože vás odmietne počúvať. Vy musíte byť tou osobou, ktorá rozhoduje.

Pri tréningu nových povelov sú najosvedčenejším motivátorom pamlsky. Odmeňte psa vždy, keď urobí to, čo po ňom chcete. No keď si už daný povel osvojí, nahraďte pamlskovú odmenu za tú slovnú alebo za pohladkanie či potľapkanie. Psík potom vníma aj potešenie svojho pána ako dostatočnú odmenu. 

Keď toto všetko zvládnete, tak máte za sebou to najťažšie. Teraz máte nerozlučného parťáka, ktorý tu pre vás bude aj v ťažkých časoch. Po každom návrate domov vás privíta, ako keby ste sa nevideli celé týždne. Dá vám nekonečno lásky a spomienky na celý život. A keby ste sa náhodou nudili, s radosťou vám rozhádže odpadky alebo rozhryzie topánky, aby ste mali čo upratovať.