Oživenie trávnika po zime

Oživenie trávnika po zime

Obsah

Zima môže byť pre trávnik veľkou skúškou. Od snehovej pokrývky až po nízke teploty. Všetky tieto faktory môžu zanechať trávnik v menej ideálnom stave. Avšak s príchodom jari prichádza aj príležitosť vrátiť vášmu trávniku život a krásu. V tomto blogu sa pozrieme na rôzne druhy a typy nástrojov a záhradnej techniky, ktoré vám pomôžu oživiť váš trávnik po zime.

Náradie pre oživenie trávnika

Pri práci na oživení trávnika po zime je nevyhnutné mať k dispozícii aj základné záhradné náradie. Tieto nástroje umožňujú vykonávať špecifické úlohy, ktoré sú potrebné pre obnovu a udržiavanie zdravia vašej zelene.

63081-133644.jpg

Vyhrabávanie náletov po zime

Zima môže na vašom trávniku zanechať nevítané náletové rastliny a zvyšky listov. Prvým krokom k oživeniu trávnika by malo byť jeho dôkladné prehrabanie. Odporúčame použiť švédske alebo vejárové hrable, ktoré sú k trávniku šetrné a efektívne odstránia všetky nečistoty. Tieto hrable majú jemné, no odolné zuby, vďaka čomu dokážu vyčistiť trávnik bez poškodenia jeho štruktúry.

83401-166482.jpg

Kosenie na požadovanú výšku

Návrat k pravidelnému koseniu je nevyhnutný pre zdravý rast trávnika. Dôležité je, aby tráva bola pri kosení suchá a pôda nie podmočená, čím sa vyhneme vzniku koľají od koliesok kosačky. Na kosenie použite kvalitnú benzínovú kosačku s pojazdom, ktorá vám uľahčí prácu, a na zastrihávanie okrajov trávnika ručné nožnice alebo vyžínače. Pri kosačkách sa odporúča pravidelné ostrenie čepelí, pokojne aj viackrát za sezónu. Starostlivosť o záhradnú techniku je tiež neoddeliteľnou súčasťou prípravy na jar. Oleje a mazivá zabezpečia, že všetky vaše nástroje budú v perfektnom stave a pripravené na sezónu.

 vertikutator-strend-pro-hya5015-01-2v1-elektricky-15-kw-prevzdusnovac-zaber-32-cm.jpg

Odstránenie trávnej plsti

Po zime je dôležité zabezpečiť, aby vašemu trávniku nechýbal vzduch a do pôdy sa vedeli dostať živiny. K tomu slúži povrchové prevzdušnenie, pri ktorom odstraňujeme aj trávnu plsť, ktorá bráni prístupu vzduchu k koreňom. Na tento účel je ideálne použiť prevzdušňovacie hrable, ktoré sú oveľa šetrnejšie k trávníku ako elektrické vertikutátory. Týmto spôsobom podporíte lepší prístup vody a živín ku koreňovému systému.

63683-134300.jpg

Aerifikácia

Pre väčšiu efektívnosť oživenia trávnika je vhodné vykonať aj aerifikáciu, teda prebodávanie pôdy vidlami s hrubšími hrotmi. Tento proces pomáha kyslíku dostať sa ku koreňom trávy, čím podporíte ich zdravý rast. Pre menšie pozemky postačí ručná aerifikácia pomocou vidlí alebo špeciálnych sandálov, ktoré pri chôdzi automaticky prevzdušňujú pôdu. Pre aerifikáciu menších pozemkov sa odporúča aj aerifikátor s dutými hrotmi, ktorý funguje na valivom princípe a vedie ku zvýšeniu biologickej aktivite pôdy a rovnako podporuje rast koreňového systému.

64715-135462.jpg

Dosievanie a zavalcovanie

Na miestach, kde je trávnik preriedený alebo poškodený, je potrebné dosiať novú trávu. Po dosiati pokryte semená tenkou vrstvou substrátu a následne zavalcujte, aby ste zabezpečili dobrý kontakt semien s pôdou.

rozmetadlo-worcraft-chsp-s20li-sharesys-sypkych-materialov-20v-li-ion-36-l.jpg

Jarné hnojenie

Kľúčovým krokom pre zdravý rast je aj pravidelné jarné hnojenie špeciálnym štartovacím hnojivom, ktoré trávniku dodá potrebné živiny. Po aplikácii hnojiva je dôležité trávnik dôkladne zalievať, čím zabezpečíte, že živiny sa dostanú koreňom a nevypália tak trávu.

Ideálnym pomocníkom je aj posypový vozík, ktorý zabezpečí rovnomernú aplikáciu. Pre menšie pozemky je vhodným nástrojom aj rozmetadlo.

Valcovanie

Pravidelné valcovanie trávnika pomáha vyrovnávať povrch a zabraňuje tvorbe nerovností. Po zime je tento krok obzvlášť dôležitý, pretože pomáha trávníku zotaviť sa z vyťahovania trávnych trsov. Odporúča sa valcovať aspoň raz mesačne.

64346-135014.jpg

Postrek proti burinám

Na záver nezabudnite na aplikáciu selektívnych herbicídov, ktoré pomáhajú bojovať proti burinám bez poškodenia trávy. Postrekujte, keď je teplota nad 10 stupňov a počas suchého obdobia, aby ste dosiahli maximálnu efektivitu.

Dodržiavaním týchto krokov a používaním kvalitných nástrojov a techník zabezpečíte, že váš trávnik bude po zime znovu žiariť zdravím a krásou.

Pre viac informácií o konkrétnych produktoch a ich dostupnosti navštívte priamo stránky ABC-ZOO.sk v sekciách záhradná technika. Taktiež pre viac tipov a rád neváhajte navštíviť náš blog.