Zakladanie okrasných záhonov: Ako si vytvoriť unikátny priestor pre rastliny?

Zakladanie okrasných záhonov: Ako si vytvoriť unikátny priestor pre rastliny?

Obsah

Zakladanie okrasného záhonu môže byť pre mnohých záhradkárov tou aktivitou, ktorá premení ich záhradu na esteticky príťažlivejšie prostredie. Okrasné záhony nielenže zlepšujú vizuálny dojem z vašej záhrady, ale tiež ponúkajú príležitosť kreatívne sa vyjadriť a vytvoriť si vlastný malý raj. V tomto blogu vám ukážeme, ako sa pripraviť na efektívne založenie okrasného záhonu, ale aj ako taký záhon udržiavať s minimálnou námahou.

textilia-garden-b1303-16x10-m-netkana-50-gm-cierna.jpg

1. Geotextílie: Nepriateľ buriny, priateľ záhradkára

Pri zakladaní okrasného záhonu je jedným z prvých krokov zabezpečenie toho, že burina neovládne vaše úsilie. Práve tu prichádza na rad geotextília. Táto priepustná, ale hustá tkanina sa pokladá priamo na pôdu a pokryje sa vrstvou okrasných kamienkov alebo mulčovacou kôrou. Vďaka geotextílii sa burina nedostane na povrch, čím sa výrazne znižuje potreba jej odstraňovania. Okrem toho geotextília oddeľuje záhon od kamienkov, čo uľahčuje čistenie záhonu a udržiava jeho estetický vzhľad.

lopatka-fed-009-sadenicova-80-mm.jpg

2. Záhradné náradie: Neoceniteľní pomocníci

Každý záhradkár vie, že správne náradie robí polovicu úspechu. Pri práci na okrasnom záhone sa nezaobídete bez malých lopatiek, kypričov a hrabličiek. Tieto nástroje sú ideálne pre presné práce, ako napríklad vysádzanie rastlín alebo úpravu pôdy. Výhodou malého náradia je, že umožňuje pracovať presne a šetrne, čo je pri náročnejších rastlinách nevyhnutné. Pri práci vám rovnako pomôže aj ručný kultivátor alebo vytrhávač na burinu z okolitého trávnika.

image_2024_05_02T12_40_45_236Z_obruba.png

3. Okrasné obruby: Estetické a praktické riešenie

Okrasné obruby majú viacero funkcií – esteticky dopĺňajú záhon, ale okrem toho tiež pomáhajú udržiavať jeho tvar a oddelia ho od zvyšku záhrady alebo chodníkov. Uľahčujú tiež kosenie, keďže okolitá tráva sa drží len tam, kde ju chcete mať. Výberom správneho materiálu a štýlu obruby môžete doplniť celkový vzhľad svojej záhrady. Obruby môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, vrátane kovu, plastu alebo prírodného kameňa, v závislosti od vašich preferencií a štýlu záhrady.

lampa-strend-pro-solar-candle-1-led-nerez-6x28-cm.jpg

4. Dekorácie: Dotyk osobnosti každého záhradkára

Záhradné dekorácie sú to, čo dodáva záhonu unikátny charakter. Rôzne sošky, veterné zvončeky alebo solárne svietidlá nielen pridajú estetický rozmer, ale môžu byť aj praktické. Solárne svietidlá sú obzvlášť populárne, pretože okrem toho, že nepotrebujú elektrickú energiu (sú napájané slnečnou energiou), večer krásne osvetlia záhon a okolité chodníky. Tieto svetlá môžu vytvoriť nádhernú atmosféru v záhrade a zároveň zabezpečiť bezpečnosť na chodníkoch.

Na našom e-shope abc-zoo.sk nájdete nielen uvedené produkty, ale aj množstvo ďalších tipov a trikov pre záhradkárov. Či už potrebujete inšpiráciu, alebo konkrétne rady, na našom blogu nájdete všetko potrebné pre krásnu a zdravú záhradu.