Ako správne kŕmiť staršieho psa – seniora?

Ako správne kŕmiť staršieho psa – seniora?

Obsah

Staroba je prirodzenou súčasťou psieho života. Zvyčajne začína u psov okolo 7. roku života, ale môže sa líšiť podľa plemena:

Malé plemená = 9-12 rokov

Stredné plemená = 7-10 rokov

Veľké plemená = 5-8 rokov

V tejto fáze života sa odohrávajú fyzické a behaviorálne zmeny, ktorým je potrebné venovať pozornosť. S vekom sa totiž zvyšuje riziko zdravotných problémov. 

Preto je rozumné začať s tým, čo psíka ovplyvňuje denne - jeho strava. 

Prečo je dôležité prispôsobiť krmivo starému psovi?

Vek vplýva na každého a výnimkou nie sú ani naši štvornohí priatelia. S pribúdajúcimi rokmi sa mení ich vzhľad. Únava prichádza rýchlejšie. Svaly a kĺby už nie sú také spoľahlivé. Váha kolíše a ani zmysly nie sú také ostré ako kedysi. 

To sú zásadné zmeny, ktoré by mala životospráva zohľadňovať. 

1. Zmena energie

Metabolizmus psa sa spomaľuje a klesá aj jeho fyzická aktivita. To znamená, že pes už nepotrebuje toľko kalórií ako v mladosti. Inak mu hrozí nadváha.  

2. Zmena v nutričných potrebách

Orgány staršieho psa pracujú menej efektívne a preto je potrebné, aby bolo krmivo výživné, ale ľahko stráviteľné. Tak sa zníži záťaž na tráviaci systém a obličky.

3. Zmena v mobilite a strata svalovej hmoty

Starší psi sa hýbu ťažšie a regenerujú pomalšie. Tuhnú im opotrebované kĺby a pomaly im ubúda zo svalovej hmoty. Krmivo by malo podporovať zdravie kĺbov a udržiavanie svalstva.

4. Zmena v imunite

S pribúdajúcim vekom sa oslabuje imunita a to je doslova pozvánka pre zdravotné problémy. Často ju má na svedomí deficit potrebných živín a vitamínov, minerálov či omega mastných kyselín.

5. Zmena v správaní

Starší pes môže začať odmietať doterajšie krmivo alebo piť menej vody než zvyčajne. Rovnako môže mať nepravidelný spánkový režim. To sú zásadné dôvody na prehodnotenie stravovacej rutiny.  

Aké je správne krmivo pre psa seniora?

Starého psa je dôležité kŕmiť iba krmivom pre staršie psy, navrhnutým špeciálne pre jeho potreby. Toto krmivo by malo obsahovať:

Kvalitné bielkoviny:

Neslúžia len na budovanie svalstva, ale aj jeho opravu a udržanie. A práve to potrebuje starý pes najviac. Nepotrebuje už také množstvo bielkovín ako kedysi, no o to viac potrebuje kvalitu.

Nízko kvalitné bielkoviny môžu zaťažovať jeho obličky, keďže ich telo spracováva dlhšie. Odporúčané zdroje bielkovín sú ľahké druhy mäsa ako je kuracina, jahňacina, morka, ryby alebo mäsová múčka.

Ľahko stráviteľné sacharidy:

Čím menej je zaťažený tráviaci systém, tým viac energie môže pes z krmiva získať. Vhodné sú sladké zemiaky, ryža, ovsené vločky, quinoa, celozrnný jačmeň. Trávenie podporujú aj zdroje vlákniny ako tekvica, mrkva, hrášok, zeler.

Zdravé tuky:

Tuky z rybieho oleja alebo ľanového oleja obsahujú dôležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tie podporujú kožu, srsť a liečia zápaly v kĺboch.

Vitamíny, minerály a antioxidanty:

Ideálnym zdrojom prírodných vitamínov je bobuľovité ovocie, ktoré zároveň slúži ako antioxidant. Vhodné sú aj jablká, hrušky či banány.

Zelenina je zase výborným zdrojom minerálom. Najmä mrkva, brokolica, uhorka či tmavá listová zelenina.

Kĺbová výživa:

Sem patrí hlavne glukozamín a chondroitín. Tieto zložky zmierňujú zápaly a podporujú zdravie kĺbov.

Vyššie percento vlhkosti:

Staršie psy zvyknú piť menej vody než ich telo potrebuje. Často sú tak náchylné na dehydratáciu. Preto je len dobré, ak krmivo obsahuje vodu alebo vyššiu vlhkosť.

Praktické tipy ako kŕmiť staršieho psa

Väčšina starých psov potrebuje 2 jedlá denne. Najvýživnejšie bývajú granule, no pri nich je dôležité psa dostatočne hydratovať. Na 1 šálku granulí sa odporúčajú až 2 šálky vody.

Ak zvolíte vlhké krmivo ako konzervy a kapsičky, tak sa nemusíte starať o dodatočný pitný režim. Môžete ale čeliť zubným problémom.

Chrúmaním granúl si totiž psy odstraňujú zubný plak. Ak je teda psík iba na vlhkom krmive, mali by ste mu pravidelne mechanicky čistiť zuby. Prípadne používajte dentálne tyčinky či dentálne hračky.

  • Šikovný tip, keď starší pes odmieta žrať: Mierne mu krmivo zohrejte alebo doň pridajte vývar či trochu vody. Odporúča sa tiež dvihnúť misku s krmivom vyššie od zeme, aby sa k nej nemusel zohýnať.

V prípade, že pes má zdravotné problémy, tak je po konzultácii s veterinárom rozumné prejsť na veterinárne diéty.

krmiva_pre_seniorov_v_specialnej_akcii_-_abczoo.jpg