Prečo nekupovať lacné krmivo pre psa zo supermarketu?

Prečo nekupovať lacné krmivo pre psa zo supermarketu?

Obsah

Úlohou zodpovedného chovateľa psa je zabezpečiť, aby jeho štvornohý priateľ dostával správnu výživu. Zorientovať sa v súčasnej širokej ponuke však môže byť viac než náročné. 

Výrobcovia totiž často používajú rôzne “maskovanie” nekvalitných zložiek krmiva. Navyše sa riadia starým známym pravidlom, že obal predáva. Keď sa k tomu pridá lákavá cena, krmivo zo supermarketu putuje do nákupného vozíka. 

Ak ste nikdy nepremýšľali o tom, čo presne znamenajú percentá na obale psieho krmiva a prečo je také dôležité venovať im pozornosť, teraz je ten správny čas začať.

Základnou vedomosťou pri výbere krmiva je fakt, že jednotlivé zložky sú uvedené zostupne podľa ich percentuálneho zastúpenia. 

Cats_1.jpg

1. Kľúčové je reálne množstvo živín

Častým lákadlom na obale krmiva je vysoký podiel mäsa. V tomto prípade je potrebné vedieť, že až 80 % čerstvého mäsa tvorí voda. V procese výroby krmiva sa táto voda odstráni dehydrovaním.

To znamená, že hoci na obale objavíte vysokú gramáž čerstvého mäsa, s pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote nebude zodpovedať jeho reálnej hmotnosti v krmive.

Niektorí výrobcovia lacných krmív zo supermarketov totiž naschvál uvádzajú na obaloch lákavejší podiel mäsa v čerstvom stave.  Tu tiež platí, že vysoké percento proteínov alebo bielkovín neznamená, že ide len o mäso. Je to súhrn všetkých, rastlinných aj živočíšnych bielkovín v krmive pre psa.

2. Cena často zodpovedá kvalite

Nie je pravidlom, že drahšie krmivo je vždy lepšie. No veľmi lacné krmivá zo supermarketov často obsahujú veľa obilnín a nízko vstrebateľné bielkoviny. Obilniny obsahujú škroby, ktoré môžu viesť k tráviacim problémom psa.

Cats_1.png

Lacnejšie krmivá navyše často obsahujú suroviny, ktoré pes vôbec nedokáže stráviť, ako je napr. lepok nachádzajúci sa v pšenici. Tieto zložky zaťažujú tráviaci systém psa a spôsobujú problémy ako sú zvracanie, hnačka alebo zápcha.

Neželanou súčasťou takéhoto krmiva sú aj rôzne farbivá a umelé konzervanty, ktoré na obale nájdete označené ako BHA, BHT či sorban draselný. 

3. Pozor na nejasné označenia surovín

Kvalitné krmivá by mali jasne uvádzať, čo obsahujú. Ak sa výrobca skrýva za všeobecnými názvami ako "kostná múčka" alebo "hydinový proteín," môže ísť o kombináciu rôznych zvyškov, ktoré by inak vyhodil.

Taktiež výrobky označené ako "živočíšne a rastlinné deriváty" sú len elegantným spôsobom, ako skryť odpad a zvyšky, ktoré by inak skončili na skládke.

Najlacnejšie krmivá pre psov často obsahujú veľa náhradných surovín a prísad, ktoré nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu (napr. celulóza). Najčastejšie sú to odpadové suroviny ako zvyšky sóje, bielkovinové koncentráty alebo vedľajšie živočíšne produkty, napr. pomleté zobáky, pazúre, krv alebo črevá s obsahom.

Problematické sú aj produkty z rastlinnej výroby, napr. zvyšky zo spracovania repky a kukurice.  

Cats_(1)_1.png

4. Hrubé proteíny nie sú všetko

Hrubé proteíny na štítku zahŕňajú nielen živočíšne bielkoviny, ale aj rastlinné bielkoviny. Psi sú prispôsobené na konzumáciu živočíšnych bielkovín a preto rastlinné bielkoviny nie sú efektívnym zdrojom živín.

Čísla v tejto téme hovoria za všetko - z 30 % proteínov býva pri lacných krmivách len približne 5 % živočíšneho pôvodu. Navyše na výrobu 1 kg kvalitného suchého krmiva je potrebných až 9 kg čerstvého mäsa.

Po takejto jednoduchej matematickej úlohe je každému zrejmé, že lacné a kvalitné krmivo zároveň je len mýtus.

5. Dlhodobé náklady a lepšia kvalita života

Zdravotné problémy spojené s nekvalitnou stravou môžu v budúcnosti viesť k vyšším veterinárnym nákladom. Hoci sa môže zdať, že najlacnejšie krmivo v supermarkete šetrí peniaze, z dlhodobého hľadiska ide o menej ekonomicky výhodný variant.

V konečnom dôsledku je dôležité si uvedomiť, že kvalitná strava je investíciou do budúcnosti a zdravia vášho psa.

Vyhýbajte sa najlacnejšiemu krmivu a investujte do kvalitného a vyváženého jedálnička, aby ste so svojim chlpáčom strávili čo najviac spoločných chvíľ v plnom zdraví.