Čo potrebujem, ak chcem začať s teraristikou?

Čo potrebujem, ak chcem začať s teraristikou?

Obsah

Výhodou plazov a korytnačiek je nenáročná starostlivosť najmä v porovnaní s inými domácimi zvieratami. 

Základom je zvoliť si podľa druhu zvieratka vhodné terárium a jeho zariadenie (substrát, úkryty, 3D stena, dekorácie), zdroj osvetlenia, zdroj tepla a misku na vodu. Nezabudnite si tiež naštudovať, akú potravu zvieratko prijíma a ako často.

Ako vybrať terárium

Vzhľad terária prispôsobte prostrediu, v ktorom daný druh žije. Pre plazy ktoré obývajú suché stepné oblasti si vyberte nižšie, ale dlhé terárium. Medzi ne patrí agama, gekončík nočný a pytón. 

Pre plazy, ktoré radi šplhajú zvoľte vysoké terárium a vybavte ho rôznymi konárikmi a listami. Takéto terárium vyhovuje pagekonom riasnatým, leguánovi, chameleónovi, či felzume. Terárium musí mať dobré vetranie, aby v ňom prúdil čerstvý vzduch. Najlepšie je, ak sa vetracie otvory nachádzajú na vrchu a na bokoch terária.

Môžete si vybrať medzi rôznymi substrátmi ako napríklad piesok, kokosové vlákna (lignocel), kôra stromov, kamene, štrk, betonit alebo papierové obrúsky. Pre korytnačky, slimáky, pavúky a plazy, ktoré obývajú dažďové pralesy je najlepší kokosový substrát, ktorý dobre udržiava vlhkosť. 

Korytnačky takisto obľubujú štrk a kamene. Agamy obľubujú piesok a pre gekončíky je najvhodnejší bentonit (neparfumovaná podstielka pre mačky). Pre hady zvoľte prírodný substrát - hobliny, rašelinu alebo kokosové vlákna. 

Do terária umiestnite rôzne úkryty, aby sa malo zvieratko kde schovať. 3D stena poskytuje viac priestoru na lezenie.

Teplo a vlhkosť v teráriu

Plazy sú ektotermné zvieratá, čo znamená, že si nevedia udržať stálu teplotu tela tak ako cicavce. Pri nízkych teplotách sa plazom spomaľuje trávenie. Teplo teda získavajú z prostredia

Umiestnite preto do terária výhrevnú žiarovku, výhrevný kameň alebo výhrevnú podložku pod terárium. Teplota nemá byť v celom teráriu rovnaká, preto žiarovku umiestnite na jednu stranu a na druhej strane nechajte tieň. Takto si plaz podľa potreby vyberie, ktoré miesto mu najviac vyhovuje. 

Teplotu terária najlepšie odsledujete, ak do terária umiestnite špeciálny teplomer, ktorý môže byť kombinovaný s vlhkomerom. Plazom musíte udržiavať v teráriu určitú vlhkosť, napríklad rosením stien

Suché prostredie spôsobuje jašterom a hadom vážne zdravotné problémy, ktoré môžu viesť až k ich úhynu. Hoci niektoré druhy pijú vodu z misky, iné sa napijú len z kvapiek vody na rastlinách a dekoráciách.

Svetlo v teráriu

Prežitie plazov závisí od tepla, ktoré im poskytujú ultrafialové lúče a prirodzený cyklus dňa a noci. Preto zabezpečte vhodný druh osvetlenia, najvhodnejšie sú žiarovky s UVA žiarením, ktoré sú zároveň aj zdrojom tepla. Podporujú príjem potravy, aktivitu a rozmnožovanie. 

UVB žiarenie je dôležité pre syntézu vitamínu D3. Žiarovku nechajte svietiť 10-12 hodín, potom ju vypnite a nechajte v teráriu tmu.

Potrava pre terárijné zviera

Väčšina plazov sa živí rôznymi druhmi hmyzu ako sú cvrčky, dubie, sarančatá a kobylky. Hmyz sa podáva vždy živý. Ako doplnok stravy sú vhodné múčne červy.

Pre agamu alebo leguána sú dôležitou súčasťou jedálnička aj rastliny púpava, púpavové listy, skorocel, čínska kapusta, hlávkový šalát, rukola a mrkvová vňať.

Ako pamlsok je vhodné jablko, hruška, banán, melón, uhorka a paprika. Pagekon a felzuma si okrem hmyzu najviac pochutia na banáne a ovocných kašičkách

Kedy kŕmiť?

Dospelé plazy a korytnačky kŕmime väčšinou každé 2-3 dni. Hady sa živia myšami a potkanmi, kŕmiť ich stačí každých 7 až 14 dní.

Vitamíny pre terárijné zvieratá 

Plazom je potrebné suplementovať vitamín D3, ktorý je potrebný pre tvorbu vápnika. Vápnik potrebujú na správny vývoj kostí, metabolizmus a funkciu svalov. Vitamín A podporuje zdravie očí a kože. Vitamínové zmesi, v ktorých obalíte hmyz pred kŕmením nájdete aj v našej ponuke vitamínov a minerálov pre terárijné zvieratá.