Ochrana psa pred prechladnutím: Prečo je pršiplášť správna voľba?

Ochrana psa pred prechladnutím: Prečo je pršiplášť správna voľba?

Obsah

Každý majiteľ psa pozná, že keď sa vonku spustí lejak, tak radosť z pobehovania po záhrade sa zrazu zmení na boj s chladom a mokrom

Čo ak je tu spôsob, ako vášho štvornohého parťáka ochrániť pred nepríjemným prechladnutím a zároveň mu dopriať pohodlie

Pršiplášte pre psov už dávno nie sú len módnym doplnkom. Ich význam je oveľa hlbší.

Mokrá srsť a prechladnutie – vyhnite sa problémom

Možno vám už napadlo, že psík sa po daždi len trošku oklepe a je po probléme. Avšak realita je často iná. 

Srsť psa, hoci je prirodzenou bariérou, nefunguje vždy dokonale. Mokrá srsť zadržiava chlad a vlhkosť priamo pri koži, čo môže viesť k prechladnutiu. Aj keď sa psík po daždi rýchlo osuší, vnútorné ochladenie môže narobiť zdravotné problémy.

Ak ste niekedy videli, ako sa váš pes trasie po daždi, určite ste mali pocit, že niečo nie je v poriadku. To nie je len chvíľkové nepohodlie – je to varovanie

Prechladnutie psa je oveľa bežnejšie, než by sa mohlo zdať, najmä v chladnom a daždivom počasí. 

Prejavuje sa podobne ako u ľudí – pes môže kýchať, kašľať a dokonca mať aj zvýšenú teplotu. Rovnako u psa môžete odpozorovať neprirodzene časté olizovanie ňufáka. 

Prechladnutý psík vyzerá často unavený, stráca chuť do jedla a preferuje oddych pred akoukoľvek aktivitou. Niektorí psi môžu mať ťažkosti s dýchaním alebo podráždené oči.

Ak sa tieto príznaky objavia, je dôležité psa držať v teple a dbať na to, aby mal dostatok vody. Na podporu imunity môžete zvážiť pridanie vitamínov do jeho stravy, najmä vitamínu C, ktorý podporuje obranyschopnosť organizmu. 

Doplnky ako rybí olej alebo probiotiká môžu tiež posilniť celkové zdravie psa a pomôcť mu lepšie sa vyrovnať s chorobou. Niektorí majitelia však odporúčajú aj teplé vývary pre zvýšenie hydratácie a výživy, no taktiež netreba zabudnúť na zvlhčovanie vzduchu v priestore, v ktorom psík oddychuje.

Napriek tomu je dôležité si uvedomiť, že každé prechladnutie môže mať inú príčinu a priebeh. 

Ak sa príznaky nezlepšujú, tak najlepšie je celý stav vášho psíka konzultovať so zverolekárom, ktorý dokáže určiť správnu diagnózu a odporučiť liečbu presne podľa potrieb vášho psa.

dog-cold.png

Pršiplášť – ochrana, ktorá vám dá pocit pokoja

Predstavte si, že idete na prechádzku so svojím psíkom. Vonku prší, no vy máte oblečenú teplú bundu a so sebou máte kvalitný dáždnik. A čo váš pes? Ten musí čeliť dažďu a chladu bez akejkoľvek ochrany. To, čo vám teplé oblečenie dáva – teplo a sucho – môžete dopriať aj vášmu psovi.

Pršiplášť pre psa nemusí byť len peknou vychytávkou. Je to praktický pomocník, ktorý ho chráni pred chladom, udržiava jeho srsť suchú a predchádza zbytočnému riziku prechladnutia. 

Navyše, čo môže byť lepšie, než vedieť, že váš pes je v bezpečí a cíti sa pohodlne, aj keď vás prekvapí nečakaný dážď?

prsiplast-trixie-vimy-xs-25-cm.jpg

Oblečenie pre psov – nielen estetické, ale aj funkčné

Pršiplášte nie sú jediným spôsobom, ako ochrániť psa pred chladom. Dnes už existuje široká ponuka rôzneho oblečenia pre psov, od svetríkov až po zimné bundy. 

Pre niektorých ľudí môže byť obliekanie psa len štýlovou záležitosťou, no pre mnohých je to praktická vec. Malé, krátkosrsté psy alebo starší jedinci môžu byť v chladnom počasí omnoho náchylnejší na prechladnutie.

Preto, keď vidíte na prechádzke psíka v kabátiku, nevnímajte to len ako módny trend. Je to akt starostlivosti a lásky, ktorý majitelia venujú svojim domácim miláčikom. 

Keď váš pes ešte nikdy nemal na sebe žiadne oblečenie, možno je čas to vyskúšať. Prvotné rozpaky z nového oblečenia rýchlo vystrieda komfort a spokojnosť.

kabat-trixie-arlay-xxs-18-cm.jpg

Keď starostlivosť o psa ide ruka v ruke s láskou

Ak máte akékoľvek obavy o zdravie vášho psa, vždy je dobré poradiť sa s veterinárom. Oni vám najlepšie povedia, kedy a ako váš pes môže byť náchylný na prechladnutie a čo všetko môžete pre jeho zdravie urobiť. 

Ale ak už dnes viete, že váš pes zle znáša dážď a chlad, investícia do pršiplášťa alebo oblečenia môže byť tým najlepším rozhodnutím, ktoré pre neho spravíte. 

Pretože nakoniec, čo je dôležitejšie ako pohoda vášho najlepšieho priateľa?