Vyberáme správne oblečenie pre psa do 5 minút

Vyberáme správne oblečenie pre psa do 5 minút

Obsah

Nie všetky druhy oblečenia pre psov sú skutočne vhodné pre psov. Na trh pribúdajú mnohé extravagantné kúsky, no niektoré z nich sú dobré akurát tak na fotku. Často prinášajú radosť iba majiteľom. Páči sa im, keď ich pes vyzerá ako z módneho časopisu a potom je celkom bežné, že má psík doma vlastný šatník.

Nezabúdajme ale na to, že oblečenie pre psa vyberáme vždy pre potreby psa, nie majiteľa. Najdôležitejší je teda jeho účel a funkčnosť. Dizajn by mal byť až na poslednom mieste.

Psy všeobecne nie sú fanúšikmi oblečenia, no v určitých prípadoch ho veľmi ocenia. Niekedy ho dokonca potrebujú, pretože nie všetky psy sú stavané rovnako.

Tu sú 4 body, podľa ktorých vyberiete oblečenie pre psa do 5 minút.

1. Na aký účel potrebujem oblečenie pre psa?

V zásade ide o tri účely. Ten prvý je ochrana psa pred chladom v jesenných a zimných mesiacoch. Druhý je ochrana pred dažďom. Tretí je preventívny pre zvýšenie ochrany psa s oslabenou imunitou, s ochorením alebo v prípade čerstvého ostrihania či staroby. Sem patrí aj čiastočne preventívna funkcia ochrany pred hmyzom, kliešťami a blchami.  

V prípade ochrany pred chladom nepotrebujú oblečenie psy, ktoré majú dve vrstvy srsti. Tú vonkajšiu a podsadu pod ňou. Podsada ich dostatočne chráni pred chladným počasím. Ide najmä o veľké plemena psov ako Husky, Malamut, Akita, Shiba inu, Ovčiaky, ale aj tie menšie ako Cairn terrier.

V zime naopak potrebujú oblečenie najmä malé a stredné plemena psov ako Maltezák, Čivava, Mopslík, Francúzsky buldoček, Jorkšír. Rovnako tiež všetky plemená psov bez srsti ako sú chrty.

Keď napadne sneh a teploty klesnú pod nulu, sú správnou voľbou aj ponožky alebo topánky. Psie labky sú citlivé a v takom chlade im hrozí popraskanie vankúšikov. Topánky ochránia labky a tiež pomôžu v trakcii, aby sa psovi na ľade nešmýkalo.

V sychravých a daždivých dňoch je ideálny pršiplášť a ten je vhodný pre všetky plemena psov. Hodí sa ho mať po ruke vždy, keď sa chystáte na dlhšiu dobu von, napr. na spoločnú turistiku.

2. Dvakrát meraj až potom kúp

Pre psa je komfort rovnako dôležitý ako pre človeka. Ani my predsa nenosíme to, v čom sa necítime dobre. Oblečenie by nemalo byť príliš tesné, ale ani príliš voľné a veľké. Nemalo by psovi brániť vo voľnom pohybe a už vôbec nie vo vykonávaní potreby.

Pred kúpou si vždy najprv pozrite veľkostnú tabuľku oblečenia a podľa nej psa premerajte. Najčastejšie sa meria obvod hrude, krku, pásu a dĺžka chrbta od kohútika (miesto pod krkom) po koreň chvosta. Psa merajte s krajčírskym metrom a vzpriamene, v stoji.

Pri meraní sú výborným pomocníkom pamlsky, aby pes spolupracoval.  

Čím lepšie oblečenie psovi sadne, tým menej mu bude prekážať. Dôležité je aj čo najjednoduchšie obliekanie. Ideálne oblečenie je také, ktoré len navlečiete, prípadne zapnete na klipsňu, suchý zips alebo zašnurujete.

Vyhýbajte sa príliš veľa gombíkom, ktorých zapínanie je zdĺhavé alebo zipsom, kde hrozí riziko zacvaknutia srsti.

Myslite na to, že psy rastú až do dospelosti a aj potom, hoci už len na váhe. Takže jedno oblečenie nie je na celý život. Vždy prispôsobte veľkosť jeho aktuálnym rozmerom.

3. Komfort nosenia závisí od materiálu a kvality oblečenia

Kvalita nie je dôležitá len kvôli pocitu a samotnému účelu, ale aj kvôli odolnosti. Pes sa aj v oblečení pravdepodobne vyváľa na zemi alebo sa o niečo obtrie. Niekde sa prepchá, niečo podlezie či preskočí. Pri tom všetkom hrozí, že oblečenie potrhá a znehodnotí.

Pri kvalitných materiáloch však máte záruku, že niečo naozaj vydrží.

Kvalitný materiál je vlna, ktorá zároveň najviac hreje. Pri krátkosrstých plemenách je ale dôležité sledovať, či tento materiál nespôsobuje psovi svrbenie. Dobrá voľba je aj bavlna, ktorá zahreje a zároveň dýcha. No vhodná je len do suchého počasia, pretože zadržiava vlhkosť.

Odolný materiál je syntetika a dobrá je aj kombinácia vlny a bavlny.

Najlepšie pohodlie psovi zabezpečí tenký a priedušný materiál. Vhodné sú vestičky alebo kabátiky. Menšie plemená psov a krátkosrsté plemená potrebujú o niečo teplejšie oblečenie ako sú bundy a svetre, ale dávajte si pozor, aby ste to neprehnali.

Každý pes je do istej miery odolný voči chladu a príliš hrubé oblečenie môže spôsobiť prehriatie. To je pre psa podobne zlé ako prechladnutie.

Vesty, bundy či pršiplášte sú tiež vhodné aj pre bojazlivých psov. Ich objem v psovi vyvoláva pocit bezpečia, keďže ho niečo obopína a cíti sa chránený.

Zásadne ale platí, že sa vyhýbajte materiálom a komponentom, ktoré trčia z oblečenia. Môžu sa trieť o kožu a tým ju rozdráždia, no čo je horšie, psa to provokuje. Všetko, čo trčí a čo môže pes odhryznúť, aj odhryzne.

Obzvlášť to platí pre šteňatá, kde potom hrozí, že to, čo odhryznú, aj zožerú.

4. Dizajn nakoniec

Viete, za akým účelom potrebujete oblečenie pre psa, máte jeho rozmery a máte jasno v materiálovom zložení, tak teraz je konečne na rade dizajn. V súlade s predchádzajúcimi krokmi si vyberte taký, aký sa vám páči alebo aký sa hodí k plemenu vášho psíka.

Vždy je len dobré, ak siahnete po dizajne s reflexnými prvkami. V chladných mesiacoch sa stmieva skôr a preto je dôležité, aby bolo psa stále vidieť. Nielen pre vaše oči, ale aj pre okoloidúcich ľudí, cyklistov a hlavne pre vodičov áut.

Rada na záver, držte sa toho, čo psovi vyhovuje. Ak mu sedí určitá značka alebo typ či materiál oblečenia, kupujte mu len to. Obmieňajte tie isté modely zakaždým, keď ten predošlý „vynosí“, resp. znehodnotí.

A nezabúdajte, že oblečenie používame iba vonku. Vnútri ho dajte psovi dole.