Aké sú výhody a nevýhody automatického krmítka pre mačky?

Aké sú výhody a nevýhody automatického krmítka pre mačky?

Obsah

Čo ak mačka zožerie všetko jedlo skôr, než odídete na výlet? Riešenie je automatické krmítko, ktoré ju nakŕmi, aj keď nie ste doma. Či už ste preč len počas dňa alebo na dlhšom 2-3 dňovom výlete.

Automatické krmítko zaistí presné porcie v časoch, ktoré si zvolíte. Je ideálne aj na každodenné používanie, aby mačka dostala svoju porciu vždy načas. 

Ako funguje automatické krmítko pre mačky?

Väčšina automatických krmítok poháňa elektrina alebo batérie. Obsahujú 3 hlavné komponenty - misku, kontajner na krmivo a ovládací panel s displejom.

automaticke_krmitko_pre_macky_abczoo.jpg

Po zapojení nasypete do kontajnera granule a na displeji nastavíte čas spustenia a objem jednej dávky. Niektoré modely sa dajú ovládať len cez aplikáciu. Čas kŕmenia nastavíte buď fixne na konkrétnu hodinu alebo opakovane každých X hodín. 

Dávkovač slúži primárne na suché krmivo, teda granule. Existujú aj modely na vlhké krmivo, no tie nie sú až tak rozšírené. V prípade potreby sa preto najprv uistite, či je vaše krmítko vhodné aj pre vlhké krmivo.

Existujú aj mechanické krmítka s jednorazovým časovačom. Po uplynutí času sa krmítko otvorí a zostane otvorené, kým ho znovu nenastavíte. Tieto krmítka sú lacnejšie, ale nie vždy spoľahlivé a pomôžu vám len raz.

mechanicke_krmitko_pre_macky_abczoo.jpg

Výhody automatického krmítka pre mačky

1. Mačka dostane svoju porciu krmiva aj bez vašej prítomnosti. 

2. Pravidelné kŕmenie vždy v rovnakom čase a s rovnakou dávkou. Mačky milujú svoje rutiny a všetko čo z nich vybočí ich stresuje. S automatickým krmítkom im doprajete konzistentnosť, najmä ak ste často mimo domu a nemáte pravidelný režim.

Niektoré mačky sú veľmi aktívne za svitania a budia svojho majiteľa, lebo chcú jedlo. Vďaka automatickému krmítku môžete pokojne spať, keďže sa o krmenie postará za vás.

3. Jednoduchý prístup ku krmivu. Mačka nájde svoje jedlo vždy na jednom mieste. Cinkot granúl ju zakaždým upozorní na čas kŕmenia. Rýchlo sa naučí predvídať čas kŕmenia a pravdepodobne bude čakať pred krmítkom už pár minút pred plánovaným spustením.

4. Čerstvé granule. V dávkovači sú granule chránené a nevyschnú tak ako keby boli celý deň v miske na vzduchu.

5. Kontrola telesnej váhy. Mačky žijúce v interiéri sú často náchylné k priberaniu. O to viac ak sú kŕmené “od oka”. Krmítko dokáže dávkovať presné porcie, takže mačka dostane len toľko, koľko potrebuje. 

Nevýhody automatického krmítka pre mačky

1. Pri automatickom krmítku je najväčšia obava tá, že sa nespustí keď nie ste doma. Obzvlášť ak ste preč dlhšie než na jednu noc. Dôvod môže byť upchatie dávkovača alebo výpadok elektriny. Najspoľahlivejšie sú preto dávkovače s kamerou a záložným napánajím na batérie.

2. Prevrátenie krmítka. Niektoré mačky môžu byť až príliš iniciatívne keď pochopia, že v podávači sú ďalšie granule. Môžu sa pokúšať dostať k ním a tým celé krmítko prevrátiť. Takto sa môže poškodiť alebo rozbiť. 

3. Jedno krmítko a viac mačiek v domácnosti. Ak je jedna mačka viac dominantná, môže si automatické krmítko privlastniť a nepustí ku nemu iné mačky. 

Čo zohľadniť pri výbere automatického krmítka pre mačky?

Každý typ automatického krmítka plní svoj účel a v zásade rozhoduje len vaša preferencia.

1. Zohľadnite kapacitu kontajnera. Ak potrebujete automatické krmítko na každodenné kŕmenie, tak vám postačí kapacita do 500 ml pri jednej mačke. V prípade viacerých mačiek a istoty, keby ostali bez dozoru dlhšie než deň, siahnite po väčšej kapacite. Ideálne 1-2 litre. 

2. Veľkosť automatického krmítka. Existujú krmítka s jedným veľkým zásobníkom, ktoré sú úzke a vysoké, ale aj s oddelenými priehradkami, ktoré sú nízke a široké.

automaticke_krmitko_pre_macky_s_oddelenymi_priehradkami_abczoo.jpg

Myslite na to, že každý dávkovač je pomerne robustný a zaberá viac miesta než obyčajná miska. Pri výbere berte do úvahy, koľko mieste mu dokážete vyčleniť.  

3. Kamera. Obľúbenou vychytávkou automatických krmítok je kamera. Vďaka nej sa uistíte, že dávkovač funguje a zároveň si pozriete, čo vaša mačka robí, keď tam nie ste. 

automaticke_krmitko_pre_macky_s_kamerou_abczoo.jpg

4. Starostlivosť o misku. Myslite na to, že misku budete pravdepodobne často umývať, preto je dobré, ak je jednoducho odnímateľná. Plusom je ak je nerezová, pretože je hygienickejšia a umýva sa ľahšie než plastová. V plastovej môžu po čase vzniknúť ryhy, v ktorých sa usádzajú baktérie.