Tajomstvá úspešného lovu pstruhov v každom počasí

Tajomstvá úspešného lovu pstruhov v každom počasí

Obsah

Pstruhy sa chytajú pri brehoch, ktoré sú často zarastené rastlinami. Lov si preto vyžaduje krátky prút, ideálne do 2 metrov, pre lepšiu ovládateľnosť. Pri výbere prútu na pstruhy sledujte vrhaciu záťaž, ktorá by mala byť do 10g. Takýto prút je dostatočne jemný pre malé nástrahy, no zvládne aj silný prúd a zdolávanie väčších potočných pstruhov.  

S prútom je potrebné zladiť navijak, ktorého veľkosť by mala byť okolo 2000-2500. Takýto navijak má dostatočnú brzdnú silu aj kapacitu na 150m kvalitného silonu. 

Pri vláčení pstruhov je najlepšou voľbou silon (nylon-monofil), nakoľko klasický monofil je vo vode menej viditeľný. Silon je tiež tichší než šnúra a ponúka jemnejší lov. Jeho priemer by sa mal pohybovať okolo 0,12-0,16 mm podľa náročnosti terénu, veľkosti rýb a typu nástrahy. 

Ak lovíte s gumenými nástrahami, postačí aj menší priemer, no pri love s woblermi, rotačkami alebo plandavkami zvoľte hrubší silon. 

Ako loviť pstruhy v chladnom počasí? 

Na začiatku sezóny je voda chladnejšia a ryby sú viac apatické. Preto budú lepšie reagovať na pomalšie vedenie nástrahy. Úspech môžete dosiahnuť s lovom na gumené nástrahy ako sú rôzne nymfy, napodobeniny lariev či poteru. Tieto nástrahy treba viesť čo najpomalšie, a hlavne v pomaly tečúcich a hlbších úsekoch. Tam sa v tomto období zvyknú zdržiavať pstruhy. 

Potočáky v chladnej vode neatakujú nástrahy tak agresívne ako v lete, kedy už voda dosahuje 12-15 stupňov Celzia. 

V prípade, že sú na lovenom úseku iba rýchlo tečúce prúdy, vyskúšajte aj lov na tvrdé nástrahy. Ľadová voda býva priezračná, preto budú úspešnejšie prírodné farby než krikľavé odtiene. V tomto období sa najlepšie chytá na imitácie potočákov či beličky. 

Ak vláčite woblery, ťahajte ich pomaly proti prúdu a niekedy ich stačí len držať pred úkrytom pstruhov. Najbežnejšie úkryty sú jamy v brehoch, spadnuté konáre alebo kamene pod vodou. Pri týchto úkrytoch môžete skúsiť aj na niekoľko sekúnd alebo až na minútu úplne zastaviť nástrahu. Pstruh je v tomto období nerozhodný a takto ho môžete vyprovokovať k útoku.

Čo by nemalo chýbať vo výbave pre lov pstruhov

Okrem základných rybárskych potrieb existujú aj užitočné doplnky. Pre rýchlu výmenu nástrah sú vhodné malé karabínky. Pri používaní gumových nástrah je odporúčané mať jigové hlavy s menšími háčikmi (veľkosť #8-4) a hmotnosťami 0,5-3 g. Tieto drobnosti je najlepšie organizovať do štyroch krabičiek: 

  • pre tvrdé nástrahy
  • pre gumky
  • pre jigy
  • na bižutériu

Do základnej výbavy patrí aj podberák a pean na vyberanie háčikov. Vhod môžu prísť aj kliešte na strihanie vlasca. To všetko je pohodlnejšie nosiť v praktickej rybárskej taške alebo veste