Ako vybrať ochranný poťah do auta pre psa

Ako vybrať ochranný poťah do auta pre psa

Obsah

Zablatené labky, ostré pazúriky, chlpy, sliny a špina potrápia aj tie najodolnejšie sedačky. Cestovanie so psom autom je často výzvou, ale s ochranným poťahom to tak nemusí byť.

S poťahom sa už nemusíte trápiť s čistením interiéru po každom výlete. Vďaka nenáročnej údržbe a jednoduchému upevneniu si s ním ušetríte čas aj starosti. Poťah navyše dodá psíkovi pocit bezpečia, čo znamená menej stresu a viac radosti z každej cesty.

Poradíme vám 4 zásady, na ktoré by ste mali dbať pri výbere poťahu do auta pre psa.

1. Odolnosť poťahu do auta

Najdôležitejšia charakteristika poťahu do auta je jeho odolnosť. Mal by zohľadňovať váhu psa a fakt, že na ňom nebude iba nehybne ležať. Na poťahu sa neoplatí šetriť, pretože ten kvalitný naozaj niečo vydrží.

Ideálny materiál je nylon a polyster, ktoré sa navyše ľahko čistia.

Podstatná je aj odolnosť voči vode. Výhoda je jasná, poťah sa nepremočí a zároveň sa ľahšie umýva. Existujú však vodeodolné a vodotesné poťahy, medzi ktorými je zásadný rozdiel.

Vodeodolný poťah je vytvorený z husto tkanej látky, ktorá spomaľuje prechod vody. Pomaly ju vstrebáva a po určitom čase prenikne skrz materiál. Takýto poťah vodu zastaví, ale len na určitý čas.

Vodotesný poťah však neabsorbuje žiadnu tekutinu. Tá ostane na jeho povrchu.

2. Jednoduchosť upevnenia v aute

Ak poťah pre psa nemáte v aute na stálo, tak ho zrejme budete často vyberať. Čím častejšie to robíte, tým je dôležitejšie, aby bolo jeho upevnenie jednoduché. Nech vás to zbytočne neotravuje.

Veľkou výhodou je, ak má poťah protišmykovú spodnú časť, aby sa pri manipulácii nehýbal.

Plusom sú aj vstavané popruhy, ktoré len prehodíte pozdĺž opierok hlavy. Výborné sú aj nastaviteľné popruhy, ktoré pripnete pomocou klipsní, suchého zipsu alebo karabíny.

3. Veľkosť poťahu pre psa

Prispôsobujte ju nielen autu, ale aj psovi. Poťah by mal zakrývať celú oblasť zadných sedadiel alebo kufra. Vždy by mal zaberať viac priestoru než samotný pes. Nielenže je to funkčné ak sa pes počas cesty vrtí a hýbe, ale dodá mu to aj pocit istoty z vlastného útočiska.

ochranny_potah_do_kufa_auta_pre_psa_abczoo.jpg

V prípade, že máte malého psa, tak môžete zvážiť aj deku, ktorá je skladnejšia.

4. Bezpečnostná funkcia poťahu

Niektoré poťahy dokážu podporiť aj bezpečie psa a vždy je lepšie si vybrať presne takýto. Ide najmä o poťahy typu hammock v tvare tzv. hojdacej siete. Sú upevnené o predné a zadné sedadlá, čím vytvárajú 2 bariéry.

prvá je, že sa pes nedostane dopredu a nebude vás rozptyľovať pri šoférovaní. Druhá zaistí, že aj keď dupnete na brzdy, tak psík nespadne medzi sedačky na podlahu.

ochranny_potah_do_auta_pre_psa_abczoo.jpg

Nie je to však hlavná funkcia poťahu, preto kvôli bezpečnosti používajte aj autopás. Vďaka nemu môže byť pes v aute na voľno, ale zároveň bezpečne pripútaný o postroj.

Pri poťahu je teda výhodou ak má otvor na bezpečnostný pás. Prípadne ak je autopás integrovaný priamo v poťahu.