Prečo mačka odmieta toaletu? Časté príčiny a riešenia

Prečo mačka odmieta toaletu? Časté príčiny a riešenia

Obsah

Stáva sa vám, že mačka vykonáva potrebu mimo toaletu? Problémy s používaním toalety má až 10% mačiek. Mačky sú čistotné zvieratá a preto takéto správanie zvyčajne naznačuje, že niečo nie je v poriadku.

Predstavíme vám 7 najčastejších príčin tohto problému a riešenia ako to napraviť.

1. Nesprávne umiestnená toaleta

Nikdy neumiestňujte toaletu v blízkosti miesta, kde vaša mačka pije alebo žerie, pretože mačky inštinktívne oddeľujú tieto potreby.

Toaleta by mala byť umiestnená na pokojnom mieste s dostatkom súkromia. Ideálne v tichom a menej frekventovanom prostredí.

Vyhnite sa úplne stiesneným priestorom, napr. medzi nábytkom. Mačka sa tam môže cítiť zraniteľná kvôli nedostatku únikových ciest.

V prípade, že si mačka obľúbila vykonávať potrebu na určitom mieste mimo záchod, presuňte toaletu tam. Ak to nefunguje, skúste jej dané miesto znepríjemniť.

Do tmavého miesta pridajte jasné svetlo, umiestnite tam žrádlo alebo miesto dočasne zakryte alobalom. 

2. Nesprávna veľkosť alebo typ toalety

Ak sa mačka do toalety pohodlne nezmestí, nebude ju používať. Veľkosť je obzvlášť dôležitá pri krytej toalete, pretože mačka sa pri vykonávaní potreby snaží stáť vzpriamene.

kryta_macacia_toaleta_abczoo.jpg

Keď je toaleta príliš nízka, musí sa krčiť, čo ju môže odradiť. Častým indikátorom malej toalety je to, že mačka ju používa len na močenie. 

Pre mačiatka, staršie mačky a obézne mačky je dôležitý aj typ toalety. Tieto skupiny mačiek preferujú otvorené toalety pred krytými z 3 dôvodov:

  • jednoduchý prístup do toalety,
  • nehromadí sa v nej zápach,
  • lepší prehľad o okolí. 

otvorena_macacia_toaleta_abczoo.jpg

3. Nesprávna podstielka

Neexistuje univerzálna podstielka, ktorá by vyhovovala všetkým mačkám. Preto býva podstielka častým dôvodom, prečo mačky odmietajú toaletu.

Niektoré mačky preferujú pieskovú podstielku, iné silikátovú a ďalšie peletovú. Nevhodnú podstielku spoznáte tak, že mačka do toalety vstúpi, ale nepoužije ju. V takom prípade začnite s výmenou podstielky.

pieskova_podstielka_pre_macky_abczoo.jpg

Dôležitá je aj správna hĺbka. Mačky zvyčajne uprednostňujú plytšiu vrstvu, aby sa im nezabárali labky. Odporúčaná hĺbka je približne 5 cm

silikatova_podstielka_pre_macky_abczoo_1.jpg

Pri výmene podstielky často pomáha návrat k tej, ktorú mačka používala ako mačiatko. Všeobecne ale platí, že keď mačke určitá podstielka vyhovuje, je lepšie ju ďalej nemeniť.  

4. Nevyčistená toaleta

Mačky strávia až 50% svojho bdelého času čistením sa, takže nie je prekvapením, že sú na hygienu veľmi citlivé. Ak je podstielka v ich toalete dlhšie nevyčistená, jednoducho ju prestanú používať. 

Pieskovú a peletovú podstielku by ste mali čistiť raz denne. Silikátovú podstielku stačí meniť raz týždenne, ale denne je potrebné odstraňovať tuhý odpad a prehrabnúť ju.

Tiež sa odporúča toaletu pre mačku pravidelne umývať mydlom a po dlhšej dobe ju aj úplne vymeniť za novú.

Mačka totiž hrabe pazúrikmi po stenách toalety, čím vznikajú škrabance. V nich sa pomaly hromadia baktérie a zápach, ktorý sa už len ťažko odstráni. 

5. Umelé vône v toalete

Mačky majú veľmi citlivý čuch, preto nemajú rady výrazné parfumované vône. Ak toaleta alebo podstielka príliš vonia, môže ich to odradiť od používania.

Toto platí najmä pre kryté toalety, kde sa vôňa koncentruje intenzívnejšie.

6. Nedostatok toaliet v domácnosti

Ak máte viac mačiek, každá by mala mať svoju vlastnú toaletu. Niektorí veterinári dokonca odporúčajú mať ešte jednu toaletu navyše.

Toalety by mali byť rozmiestnené po domácnosti, aby mala každá mačka dostatok priestoru a súkromia. Nemali by byť umiestnené vedľa seba. 

kryta_macacia_toaleta_gimcat_abczoo.jpg

Pri viacerých mačkách býva jedna vždy dominantnejšia a tá môže vytláčať tú menej dominantnú. Niektoré mačky len jednoducho nechcú používať spoločnú toaletu, preto je dôležité, aby mala každá svoju vlastnú. 

7. Stres

Mačky sú veľmi citlivé na zmeny a ľahko sa vystresujú aj z vecí, ktoré ich majitelia považujú za bezvýznamné.

Medzi bežné stresory patrí:

  • prírastok do rodiny, či už ide o bábätko alebo ďalšie zviera,
  • sťahovanie,
  • separačná úzkosť,
  • nepokojné prostredie.

Väčšina mačiek sa dokáže na nové okolnosti prispôsobiť v priebehu pár dní, no ak sa tak nestane, je potrebné hľadať hlbšie príčiny problému.

Rada na záver

Ak vaša mačka stále odmieta používať toaletu a nič z uvedených faktorov nie je príčinou, môže ísť o zdravotný problém. V takom prípade neváhajte a navštívte veterinára. Mačka môže signalizovať bolesť hlasným mnaučaním, ale nie vždy je to tak. 

Mačku však nikdy netrestajte, pretože tým problém len zhoršíte. Namiesto toho sa snažte pochopiť jej správanie a hľadať príčinu, či už sami, alebo s pomocou veterinára.