Veľký slovník chovateľských slov

Veľký slovník chovateľských slov

Obsah

Chovateľstvo je fascinujúcim a obohacujúcim koníčkom, ale často sa v ňom stretávame s množstvom špecializovaných termínov a pojmov, ktoré môžu byť pre začiatočníkov zmätočné. Preto sme sa rozhodli vytvoriť tento slovník, ktorý vám pomôže rozlúštiť záhadné výrazy a poskytne vám jasné a jednoduché vysvetlenia. 

Nech už sa venujete chovu psov, mačiek, škrečkov, alebo iných zvierat, veríme, že tento slovník vám pomôže lepšie porozumieť svetu chovateľstva a poskytne vám cenné informácie na ceste k zdravému životu vašich miláčikov.

Celulóza

Celulóza je nestráviteľná časť mnohých rastlín, tým pádom sa vyskytuje aj v krmivách pre zvieratá. Ide o vlákninu, ktorá podporuje trávenie, pretože ako nestráviteľná časť potravy zostáva v čreve a stimuluje ho k pohybu. Strávená potrava sa tak presúva k hrubému črevu a počas prechodu tenkým črevom sú uvoľnené živiny postupne absorbované.

Holistické krmivo

Pri holistickom krmive ide o stravu, ktorá sa snaží brať do úvahy celkový pohľad na zdravie a potreby psov s ohľadom na ich pôvod v divokých šelmách. Toto krmivo sa snaží minimalizovať obsah obilnín a naopak sa snaží poskytnúť zvieraťu prirodzene dostupné živiny, ako sú bielkoviny z čerstvého mäsa, vitamíny z lesných plodov a byliny.

Hrubá vláknina

Vlákninu rozdeľujeme na rozpustnú a nerozpustnú. Práve nerozpustnú vlákninu nazývame aj hrubou vlákninou, pretože na seba nedokáže naviazať vodu. Rozklad hrubej vlákniny je menší a pomalší, preto ju z väčšej časti zvieratko vylúči v nezmenenej forme (stolicou).

Hrubý proteín

Hrubý proteín je termín, ktorý označuje obsah bielkovín v krmive pre psy. Pri analýze sa nerozlišuje zdroj bielkovín. Hrubý proteín zahŕňa nielen bielkoviny z mäsa, ktoré sú obsiahnuté v krmive, ale aj rastlinné bielkoviny, ktoré napríklad pochádzajú z obilnín, ako je pšenica.

Hrubý tuk

Hrubý tuk zahŕňa všetky tuky obsiahnuté v krmive pre psov. Vyjadruje množstvo rastlinných tukov, ako je napríklad olej, ale aj živočíšnych tukov, ako napríklad tuk z kuracieho mäsa.

Mäsová múčka

Mäsová múčka (z anglického meat meal) je konečný produkt získaný v procese nazývanom "rendering". Pri výrobe mäsovej múčky sa začína dusením, pri ktorom sa odparuje voda a zvyšok sa nechá upiecť. Výsledkom je silne koncentrovaný proteínový prášok, ktorý je známy pod názvami mäsová múčka, dehydratované mäso alebo mäsový koncentrát.

Pesík

Pesíky sú primárne chlpy, ktoré sa zvyknú nazývať aj krycia srsť.  Ide o dlhší, hrubší, obyčajne aj tmavšie alebo inak sfarbený chlp, hrubšiu srsť v kožušine, prečnievajúcu nad podsadu. Má ochrannú aj estetickú funkciu.

Podsada

Podsada je srsť zvierat tvorená krátkymi a jemnými chlpmi. Nad podsadou vyčnievajú pesíky, ktoré sú dlhšie a odlišne sfarbené. Podsada slúži najmä na reguláciu teploty a psík sa jej zbavuje v období pĺznutia.  

Kocúrnik 

Kocúrnik obyčajný (v angličtine catnip) je nenáročná trvalka, ktorá sa môže podobať mäte. Obsahuje látku nepetalactone, ktoré v mačkách stimuluje pocity eufórie. Na túto látku reaguje približne 70 až 80 % mačiek. Obsahujú ho rôzne hračky pre mačky.

Popol

Popol alebo popoloviny sú prirodzenou súčasťou zvieracích krmív. Zobrazujú hodnotu anorganických zložiek. Obsah v krmive chovateľom indikuje kvalitu daného krmiva. Jeho ideálne množstvo v krmive je v rozmedzí 5 - 8 %, pričom platí, že čím vyšší obsah, tým menšia stráviteľnosť krmiva. 

Trichobezoáre

Trichobezoáre sú odborný výraz pre chlpy, ktoré sa dostanú do žalúdka mačky pri čistení jej kožúška. V žalúdku sa sformujú do útvarov, ktorých sa následne mačka zbavuje vyvrátením. V rámci prevencie sa odporúča časté vyčesávanie srsti alebo dávkovanie krmiva, ktoré pomáha pri zbavovaní sa chlpov prirodzenou cestou. 

Valeriána

Valeriánu lekársku rovnako ako kocúrnik obyčajný často výrobcovia pridávajú do mačacích hračiek. Pôsobí na mačky stimulujúco. Reagujú na neho podobne euforicky ako na kocúrnik - šantením, váľaním sa a maznaním. Pri konzumácii je neškodná.