Zakrývacie plachty: Prečo by nemali chýbať vo vašej záhrade

Zakrývacie plachty: Prečo by nemali chýbať vo vašej záhrade

Obsah

Zakrývacie plachty sú neodmysliteľnou súčasťou každej dobre vybavenej záhrady. Ich využitie je rôznorodé a prináša množstvo výhod, ktoré ocení každý záhradkár. V tomto blogu si priblížime hlavný účel zakrývacích plachiet a dôvod, prečo by ste ich mali mať vo svojej výbave.

Ochrana pred UV žiarením, dažďom, prachom a snehom

Zakrývacie plachty poskytujú komplexnú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia. UV žiarenie môže postupne poškodiť povrchy a spôsobiť ich vyblednutie. Dažďové zrážky a sneh zase môžu spôsobiť vlhkosť a následne plesne. 

Prach a iné nečistoty môžu poškodiť jemné povrchy a materiály. Použitím zakrývacej plachty zabezpečíte, že váš majetok bude chránený pred týmito vplyvmi.

Aby bola plachta pevne upevnená a odolávala vetru, je dôležité, aby krycia plachta mala kvalitné oká na fixovanie. Tieto oká umožňujú jednoduché a bezpečné upevnenie plachty pomocou povrazov alebo elastických lán. 

Týmto spôsobom zabezpečíte, že plachta zostane na svojom mieste aj pri silnom vetre alebo nepriaznivom počasí.

istockphoto-1657601391-612x612.jpg

Ochrana dreva

Ak máte v záhrade drevo na kúrenie alebo na iné účely, je dôležité ho chrániť pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Drevo, ktoré je vystavené dažďu, snehu a vlhkosti, môže rýchlo stratiť svoju kvalitu a použiteľnosť. Pri použití krycej plachty vaše drevo zostane suché a pripravené na použitie.

firewood-covered-by-tarp.jpg

Zakrývanie záhradného nábytku

Záhradný nábytok môže byť významnou investíciou a je dôležité, aby bol chránený počas celého roka. Dôležitým faktorom je aj druh materiálu, z ktorého záhradný nábytok pozostáva.

Prírodný ratan alebo kov horšie zvláda vlhkosť, preto, ak nemáte prístrešok či terasu, v ktorej môžete spokojne takýto nábytok uskladniť, plachta vám zabezpečí bezstarostné chvíle počas dažďa.

Umelý, no taktiež aj prírodný ratan je vhodné chrániť aj pred UV svetlom, keďže po čase vám môže nábytok vyblednúť a stratiť na estetike.

Prach je tiež veľký negatívny faktor, proti čomu je ideálna zakrývacia plachta. Pod túto vrstvu sa ťažšie dostávajú rôzne nečistoty a tým pádom vás to odbremení od častého čistenia záhradného nábytku.

Vďaka rôznym farbám môžete zvoliť takú, ktorá bude ladiť s vašou záhradou alebo exteriérom domu.

tarpaul.png

Mimosezónna ochrana bazénov a víriviek

Bazény a vírivky vyžadujú pravidelnú starostlivosť, aby boli pripravené na používanie v letnej sezóne. Zakrývacie plachty sú ideálnym riešením na ich ochranu mimo tejto sezóny. 

Plachty chránia pred padajúcim lístím, prachom a inými nečistotami, čím znižujú nároky na čistenie a údržbu. 

Navyše, ochrana pred UV žiarením zabezpečí, že materiál bazéna alebo vírivky zostane chránený. Ak váš bazén, či vírivku neuskladňujete po lete alebo nemáte prístrešok, pod ktorý by ste ich ukryli, takáto plachta vám príde vhod.

 4_13.jpg

Rôzne farby a gramáže

Zakrývacie plachty sú dostupné v rôznych farbách, čo umožňuje vhodné prispôsobenie v každej záhrade. Okrem toho, plachty prichádzajú v rôznych gramážach, čo znamená, že si môžete vybrať plachtu podľa toho, akú úroveň ochrany potrebujete. Ľahšie plachty sú ideálne na krátkodobé zakrytie, zatiaľ čo ťažšie plachty poskytujú vyššiu odolnosť a dlhodobú ochranu.

Ak chcete spoľahlivo ochrániť váš majetok, zakrývacie plachty sú ideálnym pomocníkom.

Viac informácií a ďalšie užitočné rady nájdete na našom blogu na abc-zoo.sk.