Aké sú výhody a nevýhody fontánky pre mačky?

Aké sú výhody a nevýhody fontánky pre mačky?

Obsah

Vedeli ste, že mačky sú pôvodne púštne tvory a preto pijú menej vody než psy? 

Vo voľnej prírode získavali mačky väčšinu tekutín z koristi, ale doma už loviť nemusia. Domáce mačky tak často pijú ešte menej, než by mali. Je to problém najmä pre tie, ktoré sú na suchej strave, teda granulách.

Mačka potrebuje denne vypiť aspoň jeden pohár vody, pri váhe cca 4 kg. Inak jej hrozí dehydratácia, ktorá vedie k vážnym močovým a obličkovým problémom.

Na podporu pitného režimu sú najlepším riešením práve fontánky pre mačky

Aké sú výhody fontánky pre mačky?

1. Stále tečúca, čerstvá voda. Štúdie ukazujú, že tečúca voda je pre mačky atraktívnejšia než stojatá voda. V prírode sú k nej inštinktívne priťahované, pretože spravidla býva bezpečnejšia. Okrem toho je tečúca voda lepšie okysličená a odstraňuje pachy

2. Chladí vodu. V bežnej miske sa voda rýchlo oteplí, čo podporuje množenie baktérií. Fontánka však udržuje vodu stále v rovnakej teplote. Najmä v lete je to pre mačku ideálny spôsob ochladzovania

automaticka_fontanka_pre_macky_abczoo.jpg

3. Filtrácia vody. Mnohé mačacie fontánky obsahujú filter, ktorý z vody filtruje toxíny a povrchové nečistoty

4. Rýchla orientácia k zdroju vody. Mačky majú výborný sluch a periférne videnie pri detekcii pohybu. Pri tečúcej vode vidia hladinu aj bez toho, aby si namočili fúziky. Naopak pri stojatej vode môžu mať problém vidieť jej hladinu a často si namočia nos.

5. Jednoduchý prístup k vode. Fontánka je postavená vyššie ako miska, takže sa k nej mačka nemusí zohýnať, čo je pre ňu pohodlnejšie. Znamenie, že vaša mačka uprednostňuje vyššie postavený zdroj vody je aj to, ak vám často pije z pohára. 

fontanka_pre_macky_abczoo.jpg

Aké sú nevýhody fontánky pre mačku?

1. Vyššia cena. Mačacia fontánka je podstatne drahšia než obyčajná miska. Je to však jednorazová investícia, ktorá vám poslúži aj niekoľko rokov. 

2. Elektrická energia. Automatické fontánky sú poháňané elektrinou a pri jej výpadku sa vypne aj fontánka. 

3. Zdroj hry pre mačku. Tečúca voda vo fontánke môže mačku zaujímať až tak, že ju pri hre porozlieva. 

4. Potreba pravidelného čistenia. Aspoň raz týždenne je potrebné fontánku dôkladne vyčistiť od chlpov, špiny a biofilmu, tzv. slizkého povrchu. 

macacia_fontanka_na_vodu_abczoo.jpg

Čo zohľadniť pri výbere fontánky pre mačku?

Okrem dizajnu je veľmi dôležité zvážiť tieto 4 aspekty:

1. Veľkosť. Fontánka býva oveľa väčšia než bežná miska. Vždy si preto overte jej rozmery, aby sa vám zmestila na dané miesto. 

2. Hlučnosť. Všetky fontánky sú pomerne tiché a pri niektorých si ani neuvedomíte, že sú zapnuté. Mačací sluch je ale silnejší než ten náš, preto vždy voľte čo najtichšiu fontánku, aby chod čerpadla neodrádzal mačku od pitia.  

3. Materiál. Vyhýbajte sa plastovým prevedeniam, pretože plast sa ľahko poškriabe a v jeho ryhách sa začnú hromadiť baktérie. Nevýhodou plastu je aj jeho nízka váha. Čím je fontánka ľahšia, tým skôr ju môže mačka prevrátiť. Ten najlepší materiál je keramika a nerez. 

4. Jednoduchosť čistenia. Fontánku potrebujete pravidelne čistiť, preto je lepšie, ak sa dá jednoducho zložiť a znova poskladať.